Vad innebär 6 juni?

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag. Det är en röd dag i almanackan sedan 2005 då nationaldagen blev helgdag i stället för annandag pingst.

Helgdag innebär ledighet för många, men butiksanställda och lagerarbetare kan behöva jobba.

Vad gäller för de som jobbar i lager och e-handel?

En lagerarbetare som är schemalagd att arbeta den 6 juni får 100 procent ob-tillägg. Dessutom får man en annan ledig dag eller åtta timmars ledighet i tidbanken.

Den som i sitt schema har en ordinarie ledig dag den 6 juni får ta ut en annan ledig dag eller åtta timmars ledighet i tidbanken.

Arbete kan också ske i form av övertid. Den som jobbar då får sin vanliga lön för arbetsfri dag plus lön och övertidsersättning för att man jobbar.

Samma eller snarlika regler gäller för Handels övriga lageravtal.

Om jag jobbar i butik?

Detaljhandelsavtalet och kooperationens avtal för butiker och stormarknader: För butiksanställda gäller inte samma regler som för lagerarbetare. De får ingen minskning av arbetstiden oavsett om man är schemalagd eller inte på nationaldagen. De har i stället en arbetstidsförkortning varje vecka i form av att en heltidsanställning är 38,25 i stället för 40 timmar i veckan.

Den som arbetar får däremot ob-tillägg på 100 procent på röda dagar som nationaldagen.

Vad gäller om jag är bemanningsanställd?

Bemanningsanställda har rätt till helglön för nationaldagen och andra helgdagar om de, som i år, infaller på annan dag än lördag och söndag. 

Hur funkar det för tjänstemän?

Tjänstemän med Handels kollektivavtal är normalt lediga på röda dagar som nationaldagen. När 6 juni infaller en torsdag får vissa tjänstemän ledigt även på fredagen den 7 juni.

Sveriges nationaldag och pingst

1916 började 6 juni firas som ”svenska flaggans dag”.

1983 blev 6 juni Sveriges nationaldag.

2005 blev nationaldagen en helgdag i stället för annandag pingst.

Datumet 6 juni är valt till minne av 6 juni 1523 då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.

Sveriges grundlag, regeringsformen, har också antagits detta datum. Både 1809 års regeringsform, och den nuvarande som röstades igenom 6 juni 1973.

Pingst är en kristen högtid som infaller tio dagar efter Kristi himmelsfärds dag. Den firar att den heliga Anden gavs till lärjungarna i Jerusalem. Annandag pingst (måndag) var helgdag i Sverige till och med 2004.