Miriam har skyddad identitet efter att ha misshandlats och hotats av sin exman under flera år. Men han kan fortfarande hitta henne på jobbet eftersom han vet i vilken Coop-butik hon jobbar.

Miriam ber sin arbetsgivare om att få byta butik – men får ingen.

Handelsnytt och Veckorevyn valde tillsammans att publicera en granskning om Miriam och våld mot kvinnor.

Nu kan granskningen vinna ett av Sveriges finaste journalistpriser som delas ut av Sveriges Tidskrifter.

Var femte person utsatt för våld

Nomineringen från juryn lyder:
”När goda idéer är dyra kan två vara starkare än en, hur oväntat deras samarbete än kan verka. Med ett uppmärksammat fall flyttade Handelsnytt och VeckoRevyn frågan om relationsvåld från hemmet till arbetsplatsen”.

Fallet Miriam

Miriam levde i skräck för sitt ex – Coop kunde hjälpa men lät bli

Arbetsmiljö

Var femte person i Sverige har någon gång blivit utsatt för våld av sin partner. Många är kvinnor. Många har ett jobb. Hur privat problemet än kan tyckas vara – när arbetsförmågan påverkas är arbetsgivare skyldiga att göra allt de kan för att hjälpa.

– Det är fantastiskt att vi uppmärksammas för en publicering som kan rädda liv. Kvinnors utsatthet begränsas inte till hemmen – arbetsplatsen är minst lika viktig, säger Handelsnytts chefredaktör Helena Rönnberg.

– Arbetsvillkor står alltid i fokus för vår journalistik och vi kommer fortsätta granska hur arbetsgivare smiter undan sitt ansvar.

I samma kategori är även Kommunalarbetaren som ingår i LO Mediehus nominerad, liksom Blankspot och Travronden. Vinnarna koras på Tidskriftsgalan den 19 oktober.