Efter mordet på Emporia – spända kollegor stöttar varandra
På en sekund förvandlas fredagsruschen på Emporia till dödlig skottlossning och full panik. När våldet briserar i köpcentret drabbas alla.
Under fredagen i skolstartsveckan är kommersen intensiv på Malmös flashiga shoppingcenter Emporia. Strax efter klockan 17 smäller en serie skott på plan 2.
De som står närmast ser en man och en kvinna falla till golvet och en tonåring smita från platsen.
Hundratals butiksanställda och besökare upplever skriken och paniken som följer. Här berättar fyra berörda om den 17 augusti.
Emanuel Olsson, 21 år, Willys dagligvaror:
Jag stod vid frysdisken nära porten till lagret när en man kom rusande i full panik, ett barn i barnvagn, ett i handen. Dom skjuter! skrek han och rammade lagerporten med barnvagnen så porten hoppade ur sina spår och inte gick att få upp.
Jag sprang fram, pressade upp porten med handkraft och höll upp den med min rygg medan barnvagnsmannen och en massa andra människor rusade ut. Barn skrek, folk filmade. Ta vänster vid lastkajen! ropade jag. Vårt lager är egentligen ingen utrymningsväg, men vad gör man.
”Är det en bomb?”
En larmklocka ringde, men inte stora sirenen. Jag ringde Emporias krisjour och frågade: stämmer det att dom skjuter? Det sägs så, blev svaret.
Ett 30-tal kunder hade samlats på lagret. När stämningen lugnat sig gick vi mot nödutgången som är uppfarten från lastkajen. Många av oss tvärstannade när vi såg en svart väska mitt i vägen upp: är det en bomb?
Då kom en man med pistol springande mot oss. Han hade shorts och reflexväst med texten ’Polis’ – men var han på riktigt? Efter en stund förstod vi att det inte var någon fara, och att väskan var en vanlig sportbag som någon hade tappat i tumultet.
”Upplevelsen har fört oss närmare.”
Dagen efter händelsen var Emporia stängt men de som ville fick komma till jobbet. Vi städade upp bland övergivna kundvagnar och kullvälta exponeringar, köpte pizza och pratade.
Upplevelsen har fört oss närmare varandra. Alla som vill har fått krisstöd från Willys, Emporia eller Malmö stad. Själv har jag mest pratat med min chef, det har varit bra stöd.
Emporia hade planerat en övning för såna här situationer, men den sköts fram när verkligheten hann före. Det vore bra att öva så man vet hur man ska agera, nu gick jag mest på instinkt.
Hanna Hadir, 20 år, Volt herrmode:
Jag märkte att många människor sprang utanför butiken och någon ropade Göm er! Vi stängde butiken och skyndade oss in på lagret. Där staplade vi kartonger under handtaget så att dörren inte skulle gå att öppna utifrån.
Vi var tre anställda och rätt många kunder. Brandlarmet gick, då ska man utrymma men vi vågade inte gå ut.
”Jag var jätterädd, många hade panik”
Vi ringde polisen, de sa att någon hade skjutit och uppmanade oss att stanna där vi var. Jag var jätterädd, många hade panik. Jag messade min chef och läste medier på mobilen.
Så småningom fick vi höra att en kille hade gripits. Men kanske fanns det fler?
”Vi har erbjudits krisstöd.”
Efter två timmar knackade en polis på dörren. När vi öppnade riktade han ett vapen mot oss. Vi gick genom gången bakom lagret till en annan butik och satt där drygt 20 minuter innan vi fick gå på led nedför trapporna och lämna Emporia.
Vi har erbjudits krisstöd, men jag är inte så bekväm med gruppsamtal. Jag pratar hellre med kollegorna. Man är lite spänd fortfarande. När någon springer utanför butiken blir jag extra vaksam.
Sandra Matuhina, 33 år, butikschef Deichmann skor:
Precis när jag kommit hem från jobbet ringde en anställd från butiken. Är det ett terrordåd, frågade hon. Jag tänkte direkt på polisens affisch om attentat som vi nyss satt upp i personalrummet: ’Fly, sök skydd, larma.’
Det var efter skjutningen på Fields i Köpenhamn i juli. Jag vet att faran är störst de första fem till åtta minuterna, innan polisen kommit.
Två tjejer i 20-årsåldern bemannade butiken, jag försökte dirigera dem på telefon: Göm er i omklädningsrummet! 40–50 pers sökte skydd där. Tänk om någon av dem är gärningsmannen, då blir de gisslan! De satt instängda över tre timmar innan de fick lämna byggnaden.
”Säkerhet är väktarnas ansvar.”
Några kunder tyckte att butikspersonalen borde ha varit mer ledande i nödläget, men det är svårt när man är ung och chockad. Säkerhet är väktarnas ansvar.
Fyra dagar senare hade vi stormöte. Alla fick sitta ner och prata. HR från huvudkontoret har varit här, och alla har erbjudits krisstöd.
Efter händelsen är fler väktare på plats. Vi har bett att få en knapp som stänger gallret till butiksentrén – i en paniksituation vill ingen stå i öppningen och hålla i nyckeln.
Emelie Örn, 39 år, ombudsman Handels:
Jag hörde sirener i stan när jag kom hem från jobbet. En förtroendevald ringde och frågade vad som hänt på Emporia.
Under helgen hade jag kontakt med fler. Lyssnade, stöttade, fanns till hands. Några anställda hade sett mordet, flera var chockade, många hade gömt sig i butikernas bakutrymmen.
Innan man visste att händelsen var en uppgörelse mellan kriminella var osäkerheten stor. Många tänkte på terror och skjutningen på Fields, det ligger bara 20 minuter härifrån.
”Viktigt att man får rätt stöd”
På måndagen skickade Handels sms till alla medlemmar på Emporia. Vi skrev att det är viktigt att man får rätt stöd, att arbetsgivaren har ansvar för att alla är trygga och att man kan höra av sig till facket. Vi besökte många arbetsplatser: Hej hur mår ni? Jättemånga ville prata.
De flesta arbetsgivare har hanterat krisen bra. Butikschefer mötte upp utanför avspärrningarna, HR har tillkallats, anställda har fått stöd, väktare satts in, åtgärder har stämts av med facket. Emporias eget kriscenter kom snabbt på plats med hjälp av kommunen och kyrkan.
”Fackförbund behöver dra lärdomar”
Men i några fall har det brustit. Medlemmar som inte fått rätt stöttning på jobbet har brutit ihop när vi mött dem.
I rollen som regionala skyddsombud har vi begärt att alla arbetsgivare ska redovisa upplevelser, krishantering och handlingsplan för framtiden.
Även vi som fackförbund behöver dra lärdomar. Vårt arbete för en trygg arbetsmiljö har länge varit inriktat på rån och hot direkt mot butiksanställda.
Här är det våldet i samhället som exploderar på vår arbetsplats. Det är ett nytt fenomen som vi behöver lära oss att möta.
Detta har hänt
- Den 17 augusti sköts en 31-årig man till döds inne på köpcentret Emporia i Malmö. En förbipasserande kvinna träffades också och skadades allvarligt.
- Den döde mannen var ledare i den kriminella gängmiljön i Malmö. Den skadade kvinnan är en 39-årig turist från Norge.
- Skjutningen skedde strax efter klockan 17 precis utanför klädbutiken Zara på plan två. Mindre än en halvtimme senare greps en 15-åring pojke. Han har erkänt dådet och är nu häktad, misstänkt för mord och mordförsök.
- Den 30 augusti häktades en 40-årig man misstänkt för medhjälp till mord och mordförsök.
Fler våldsdåd nära handeln
- Juli 2022: En man skjuter ihjäl tre personer och skadar fyra på Fields köpcentrum i Köpenhamn. Två skadade är svenskar.
- Mars 2021: En man knivhugger sju personer på öppen gata i Vetlanda, flera skadas allvarligt. Offer tas hand om i butiker.
- April 2017: En man i stulen lastbil kör på ett stort antal människor på Drottninggatan i Stockholm. Fem dödas, många skadas.