H&M ser över organisation och bemanning i alla 121 H&M-butiker i Sverige. Exakt hur många butiksanställda som berörs av organisationsförändringarna är i dag osäkert. Men det rör sig om runt 400 anställda i 69 butiker som har varslats om uppsägning.

– Handels har fått information på central nivå. Saken kommer att hanteras i lokala förhandlingar i alla butiker, säger Jens Lindström, ombudsman på Handels förbundskontor.

Dialog med facket

Laura Mendez Blanco på H&M:s presstjänst bekräftar uppgifterna i mejl till Handelsnytt:

”Våra butikschefer har informerat våra butikskollegor om att vi har beslutat att se över vår nuvarande organisationsstruktur och bemanning i våra H&M-butiker i Sverige”, skriver hon, och fortsätter:

”Vi har påbörjat en dialog med facket och kommer att arbeta tillsammans för att utvärdera varje enskild butik .”

Laura Mendez Blanco uppger att H&M kommer att erbjuda anställning för alla butiksmedarbetare. Ändå räknar hon med att anställda kommer att sluta.

”I enlighet med svensk lag kommer H&M lämna ett varsel till Arbetsförmedlingen med det uppskattade antalet medarbetare som eventuellt kommer att välja att avsluta sin anställning hos H&M”, skriver Laura Mendez Blanco.

”Väldigt många påverkas”

Jens Lindström beskriver förändringarna som omfattande.

– Väldigt många kommer att påverkas. Det är jättetråkigt att det händer i ett av våra största detaljhandelsföretag. Vi kommer att jobba för att utfallet blir så bra som möjligt för våra medlemmar, säger han.

Anne Kuusinen, butiksanställd på H&M i Märsta och ledamot i H&M:s centrala fackliga grupp vill på onsdagsförmiddagen inte kommentera uppgifterna.  

– Jag kan inte prata om det just nu, ska precis logga in i ett teamsmöte. Alla i CFG är väldigt upptagna just nu.

Spara 2 miljarder

I slutet av förra året hade H&M-gruppen 148 butiker (varav 121 under varumärket H&M) och drygt 10 000 anställda i Sverige. Den 30 september i år gick H&M ut med att företaget behöver göra stora besparingar.

Kedjan lanserade ett sparprogram som ska spara 2 miljarder kronor på årsbasis. H&M:s vd Helena Helmersson sa då till Svenska Dagbladet att åtgärdspaketet fokuserar på centrala funktioner framför butiksrörelsen. Hon kunde då inte heller säga någon siffra på hur många av deras anställda i Sverige som skulle sägas upp.