Hallå där Jasmin Aslan! Du har just vunnit Medallion of Excellence i Worldskills Frisör-VM i Helsingfors – Berätta om det!

– Först såg jag inte mitt namn på skärmen och blev lite nere. Men så såg jag min expert gråta av lycka. Jag stod som ett frågetecken. Sedan insåg jag varför och började hoppa och skrika av lycka.

Det var en känsloladdad stund. Det känns skönt att få medalj när man har lagt ner så otroligt mycket tid och energi på att öva inför tävlingen.

Sju uppgifter som innehöll flera moment

Hur gick tävlingen till?

– Vi fick bilder på frisyrer som vi skulle efterlikna så mycket som möjligt. Inte ens domarna visste om dem innan. Vi fick planera arbetet i 15 minuter innan vi började.

Det är mycket att tänka på. Hur faller håret? Var går virvlarna? Totalt fick vi sju uppgifter de här dagarna, och varje uppgift innehöll flera moment. Det kunde till exempel vara en bröllopsuppsättning eller en klippning med färgning och löshår.

Fakta

Namn: Jasmin Aslan.

Ålder: 23 år.

Bor: Göteborg.

Jobbar på: Salong Victor Noblesse i Göteborg

Aktuell: Sveriges representant i yrkes-VM för frisörer.

Hur tränar man inför Frisör-VM?

– Min tränare gav mig bilder och vi tog tid som i tävlingen. När jag var klar gav hon mig feedback. ”Klipp så här så går det snabbare”. Jag tränade också på att stå ergonomiskt, hålla rent och att inte slösa på färg. Sådant bedöms också i tävlingen.

Jasmin Aslan på Worldskills Frisör-VM i Helsingfors 2022.
Jasmin Aslan på Worldskills Frisör-VM i Helsingfors 2022.

Klippte dockor

Hur var tävlingen jämfört med en vanlig dag på jobbet?

– Det var lite annorlunda, eftersom vi klippte dockor. Men det var också likt då kunder ofta kommer med en bild och säger ”så här vill jag se ut”. Framför allt var detta lite mer stressigt än en jobbdag.

Det gäller att naila varje hårstrå. Men det var väldigt kul samtidigt.

Jasmin Aslan på Worldskills Frisör-VM i Helsingfors 2022.
Jasmin Aslan på Worldskills Frisör-VM i Helsingfors 2022.

Fått vänner för livet

Hur var det att träffa frisörer från andra länder?

– Det var jätteroligt. Vi var 22 som tävlade. De andra hade inte heller så många med sig, så vi har hängt hela dagarna. Jag har fått vänner för livet.

Vad tar du med dig från Frisör-VM?

– Förutom nya vänner tar jag med mig mycket erfarenhet. Efter alla små prov vet jag vad jag är bra på och vad jag behöver öva mer på.

Jag har lärt mig hur jag funkar under press. Det har också varit inspirerande att se hur de andra gjorde.

Jasmin Aslan på Worldskills Frisör-VM i Helsingfors 2022.
En av Jasmin Aslans uppgifter på Frisör-VM innebar att färga löshår.

Hur känns det nu?

– Man har tränat så mycket för det här, och nu är det slut. Det känns lite tomt. Jag kommer absolut fortsätta tävla, men kanske inte i så stora tävlingar som den här.

Jag har haft otroligt, otroligt kul, jag vill inte hem. Jag kommer minnas det här i resten av mitt liv.

Yrkes-VM 2022

I yrkes-VM tävlar yrkesutbildade från hela världen i sina olika yrken. Till exempel elektriker, frisör och bagare.

Årets yrkes-VM skulle ha varit i Shanghai i Kina, men på grund av kvarvarande coronarestriktioner har tävlingarna spritts ut över några av tävlingsländerna i stället. Årets tävling heter WorldSkills Competition 2022 Special Edition.

Totalt tävlar 17 svenskar i 15 olika yrken i årets yrkes-VM. Inom handelsområdet tävlar butikskommunikatören Hanna Lind och frisören Jasmin Aslan.

I senaste Yrkes-VM år 2019 tog Sverige hem ett silver och tre brons, varav ett togs av Vendela Lundin Pikner i butikskommunikation.