Förberedelserna för avtalsrörelsen pågår för fullt. Snacket går i media och runt fikabord på arbetsplatserna. Utgångsläget är tufft med rekordhög inflation, skenande energi- och drivmedelspriser samt ett instabilt läge i världen där Rysslands invasion i Ukraina ger stora effekter i hela världen.

Vi har dessutom precis börjat hämta oss från covidpandemin. Vi får ofta höra att löneökningar i nivå med inflationen inte är att tänka på. Det är alltså som vanligt vi knegare som ska ta ansvar för samhällsekonomin och rädda landets välfärd! 

Dags att vi får betalt

Handels medlemmar har alltför många gånger tagit ansvar för samhällsekonomin. Det är dags att vi får betalt för vårt tålamod och ansvarstagande genom en rejäl inkomstökning utan att elda på inflationen. Det är egentligen ganska enkelt. 

En timme mer per vecka kan vara värd 700 kronor per månad.

Även med en medioker löneökning i procent, kan en stor del av våra medlemmar som jobbar deltid (sju av tio butiksanställda) få en rejäl inkomstökning – om de bara kan få några timmar mer per vecka på sitt kontrakt! En timme mer per vecka kan vara värd 700 kronor per månad.

Ett jobb att försörja sig på

Det är dags för arbetsgivarna att bekänna färg. Är vi anställda en tillgång som skapar ett värde och hjälper företagen att göra vinster, eller är vi en belastning som innebär en kostnad för företagen?

Vi alla vet att utan oss blir det inga bonusar till höga chefer och utdelning till aktieägare.

Det är dags för arbetsköparna att se oss arbetssäljare som de nödvändiga resurser vi är. Det är dags att behandla oss med respekt.

Det är dags att ge alla som jobbar ofrivilligt låga deltider åtminstone några fler timmar i veckan på kontraktet. Det är dags att göra ett jobb i Handeln till ett jobb som det går att försörja sig på och välja som ett jobb för framtiden, inte bara en inkomst medan vi söker ett ”riktigt jobb”. 

30 timmar för alla

I väntan på en starkare skrivning i las (”Anställningsavtal avser heltid, om inte något annat har avtalats”) måste vi komma överens med arbetsgivarna om att, som ett första steg, skriva in i våra avtal att vi ska ha rätt till minst 30 timmar per vecka. 

Det handlar om rättvisa och människovärde.

Det skulle ge en stor del av våra medlemmar en rejäl inkomstökning och en möjlighet att få en lön och pension det går att leva på. Det handlar om rättvisa och människovärde.

Det är dags att ta fighten för anständiga arbets- och anställningsvillkor för Handels medlemmar!