Grattis Kajsa!
– Hon hälsar tillbaka och tackar.

Hur lyckas du hålla serien så aktuell och träffsäker?
– När jag är i en butik så lyssnar och tittar jag, till exempel på hur kunder är. Och så försöker jag föreställa mig hur det kan vara att jobba där. Jag är själv väldigt känslig för hur folk beter sig. Så det finns mycket att plocka av. Jag får också inspiration av att läsa Handelsnytt förstås. 

Du har tidigare berättat att du skapat Kajsa efter en kompis som är lite Pippi Långstrump.
– Ja, men efter femton år har Kajsa liksom fått ett eget liv, det känns inte som om det är jag som bestämmer. Kajsa är egentligen ganska mjuk och snäll, hon är bra på att inte tappa det. 

Hur skapar Kajsa arbetsglädje tror du?
– Det skapas när man är trevlig och glad mot folk. Om man bara ger ett litet leende så får man mycket tillbaka. 

Hennes kollega Gittan har en lite annan stil.
– Ja, Gittan är inte lika bra på att bita ihop. Henne jävlas man inte med. Såna som Gittan finns överallt, människor med det där barska yttre, men med ett hjärta av guld.

Hur kommer Kajsa och Gittan klara sig, med alla förändringar inom handeln?
– De kommer klara sig bra. Gittan kommer aldrig gå i pension, hon borde det, men det kommer hon inte. Butiken de jobbar i är en lokalbutik, den kommer alltid finnas. 

– För övrigt bojkottar min kille obemannade kassor, han tycker att man ska gynna de som har personal i kassorna.

Tröttnar du på Kajsa och Gittan?
– Nej aldrig! Gittan är jag faktiskt lite avundsjuk på. Hon är trygg både till det inre och yttre. Jag ser upp till den typen av kvinnor som säger ifrån. 

Malin Biller, 43

Gör: Serietecknare och illustratör, skapare av Kajsas kassaovanor. 

Bor: Göteborg. 

När jag är ledig: Jag jobbar sex dagar i veckan, men när jag inte jobbar är jag med familjen, går på loppis och i skogen. Sen fastnar jag på nördgrejer på Youtube. Nu senast om inaveln i Europas kungahus. De kaninhålen brukar jag ramla ner i.