Vem är Terese i kassan?

– En 37-årig ensamstående nollbarnsmamma som jobbar i matbutik i en mellanstor stad. Hennes inställning är raka motsatsen till ”kunden har alltid rätt”. Hon har ”frisk” humor och kan kasta ur sig vad som helst utan hänsyn till moral eller dålig stämning. Det är befriande att gestalta. Och att titta på!

När det kommer en kändis till Terese kassa blir hon antingen förälskad eller oförskämd. Hur blir du själv bemött i butik?

– Med kärlek! Jag känner mig nästan som en i gänget. Terese är ”my sprit animal” sa någon. Många känner igen sig i henne. De förstår var ilskan kommer ifrån och önskar att de fick lov att svara som hon. Jag får många tips om situationer att ta upp. Som singel-varor, kunder som köper en fralla så man fattar att den bor själv. Tacksamt för Terese att slänga kommentarer om.

När Kristian Täljeblad från Paradise Hotel handlar i Terese kassa blir hon fullständigt starstruck. När tidigare partiledaren (S) Mona Sahlin köper Toblerone uppstår missförstånd.

Hur är du som kund?

– Jag får ångest av alla val i matbutiken. Går jag in för att handla middag kan jag komma ut med två Plopp och en kaviar. I kassan vill jag inte ha uppmärksamhet, bara att det ska gå fort. Jag kan prata i telefon framför kassören och har aldrig fattat grejen med streckkoder. Förrän nu när jag låtsas jobba i kassa. Det är ju skitirriterande när folk slänger upp varorna huller om buller! Jag inser också att jag behöver vara lite trevlig och ha fokus på personen som sitter i kassan. Men ofta tar jag den obemannade snabbkassan – som Terese hatar.

Under flera veckor arbetade ett 20-tal personer med att spela in tv-serien på plats på Ica Maxi i Bromma. Samtidigt pågick butiksarbetet som vanligt.

Du har både på scen och i bokform reflekterat kring könsroller. Hur tänker du om att som man gestalta en kvinna?

– Jag gillar inte traditionella ”kjolroller” där varje rörelse kan bli en tolkning av hur en kvinna är. Förutom makeupen och leendet är Terese ganska könsneutral i kläder och kroppsspråk. Humorn handlar mer om att hon bryter mot normen. Män kan ofta bete sig lite hur som helst, medan kvinnor tar större ansvar i sociala situationer. Terese bryr sin inte om det. Men mest är hon en härlig person!

Vad händer när ni bygger ut de korta kassasketcherna till en hel tv-serie om Terese?

– Vi skiftar fokus från mötet med kunderna i kassan till hela livet som anställd i en matbutik. Vi adderar fler karaktärer, som en chef och flera kollegor i kassan, charken och förbutiken. Avsnitten kretsar kring problem som en efterhängsen kund eller en felbeställning, när butiken får hem en halv miljon bananer. Vi betonar mer än tidigare Terese stolthet i sitt yrke. För henne är jobbet allt.

Det är befriande att gestalta en karaktär som kan kasta ur sig vad som helst, tycker Hampus Nessvold om sin skapelse ”Terese i kassan”.

Ung man med många uttryck

Hampus Nessvold, 26 år, är skådespelare, manusförfattare och artist.

Han har gjort radioprogram, skrivit böcker, gett ut låtar och turnerat med enmansföreställningen ”Ta det som en man”. Han har en podd tillsammans med Mia Skäringer.

”Terese i kassan” är en karaktär i humorserien ”Trevlig helg!” som gått i två säsonger på SVT. 

Terese har också framträtt i Allsång på Skansen och på Tomas Ledins 70-årsfest i Globen.

Hösten 2023 blir ”Terese i kassan” en egen tv-serie på SVT.

Butiksscenerna spelas in på Ica Maxi i Bromma.