Det började på tåget mellan Uppsala och Stockholm. Kollegorna Martin Barklund och Paola Torrijo pendlade till en företroendemannautbildning när samtalen började röra sig bortom jobbet och lagerhyllorna i Rosersberg. I dag, tio år senare, är paret gifta och har två barn på 2 och 9 år.  

– Vi hade redan jobbat i flera år med varandra men först när vi startade den fackliga klubben och hoppade på Handelskursen fick vi chansen att lära känna varandra. Vi spenderade timmar på att promenera och åka tåg mellan jobbet och kursen, berättar Martin.  

Ett bröllopsfoto på paret i Hagaparken 2017.
Bröllopsfotografering i Hagaparken 2017.

”Inbillar jag mig nu?”

Parallellt med fackkursen växte kontakten mellan Paola och Martin. När det var dags för femte kurstillfället på Handels förbundskontor i Uppsala började något mer än bara fackliga termer ta form hos både Martin och Paola. De började sms:a utanför arbetstid, lite trevande först. 

– Inbillar jag mig nu? Jag var inte riktigt säker på om Paola bara var en trevlig kollega eller om det fanns något mer. Vi var så himla försiktiga, berättar Martin. 

Till slut krävdes en knuff från kompisarna för att de skulle våga lita på att det här var något mer än trevlig kollegial stämning. Paolas kompis, som tyckte att det var dags att släppa sargen, släpade en kväll med Paola till samma uteställe som Martin var på.  

– När vi väl började dansa så blev det tydligt, det kändes som att det bara var vi på hela dansgolvet. Just där tror jag vi båda förstod att intresset var besvarat hos båda, säger Paola.  

Ryktet gick

Vid det sjätte kurstillfället dejtade paret, men relationen var ny och de bestämde sig för att till en början hemlighålla relationen både på lagret och kursen.  

– Bara de närmaste kompisarna visste om det. På jobbet var vi på olika avdelningar, så vi sågs bara på vägen till och från jobbet, berättar Paola. 

– Det kom ut på naturlig väg. En kollega som också råkade vara granne till mig såg oss på morgonen, och han skvallrade, berättar Martin.  

Martin och Paola i Stockholm.

Blandade reaktioner

Även om paret redan hunnit vara tillsammans ett tag var reaktionerna blandade när det blev allmänt känt på lagret. 

– Vissa kollegor var glada, vissa var fundersamma och ledningen var lite orolig för hur det skulle gå. De hade erfarenheter av par som kanske inte lyckats separera privatlivet från jobbet. Men vi hade ju redan varit tillsammans i ett halvår innan de fick reda på det och ingen kunde ju säga att de märkt någon skillnad, berättar Paola.   

Professionell vs privat

I dag, tio år senare, är paret kvar på samma arbetsplats, har två barn och är lyckligt gifta.  

– Jag tror nyckeln till att det gått bra för oss är att vi verkligen har separerat på våra privata och professionella jag. När vi kommer hem är jag fru och mamma men på jobbet jag lagerarbetaren och teamleadern Paola. 

Martin och Paola gifter sig i Sundbybergs kyrka år 2017.
Martin och Paola gifte sig i Sundbybergs kyrka år 2017.

Oskrivna regler

För att få jobbvardagen att funka har de också några oskrivna regler.  

– Vi äter inte lunch ihop, och när det är fikarast passar vi på att umgås med andra. När vi väl pratar med varandra på jobbet är vi så pass sakliga att många nya inte ens förstår att vi är gifta, berättar Paola.  

Paola och Martin har arbetat i 17 och 15 år på lagret i Rosersberg, paret har under åren lärt sig mycket av att se hur andra kollegors relationer utmanats. 

– Oftast verkar problemen starta när man är otrygg i relationen och man behöver söka bekräftelse på jobbet, det blir ofta tokigt. För oss är det också viktigt att våra kollegor kan bekräfta att de känner sig bekväma med oss, fyller Martin i.   

Foto av hela familjen. De två döttrarna Luciana och Leonora sitter i pappa Martins knä.
I dag har paret två döttrar, Leonora 2år och Luciana snart 9 år.

”Sjukt att vi inte tröttnar på varandra”

När paret väl stämplat ut och kliver ur bilen på garageuppfarten så är det familj och fritid som gäller. Att ta med sig jobbet hem är en fälla som paret aktivt undviker.  

– Vi vet ju hur varandras dagar ser ut. Många par delar ju inte arbetsplats så det kan ju ibland vara en lite okänd sida i en relation men vi förstår varandra utan att bli varandras klagomurar för jobbet. Jag känner henne så himla bra, säger Martin. 

– Vi har samma arbetsplats, familj och liknande intressen. När jag tänker efter är det sjukt att vi inte tröttnar på varandra, säger Paola och skrattar.  

Martin och Paolas ❤️-tips

Glöm inte bort kvalitetstid

”Slarva inte bort tiden ni har ihop på fritiden bara för att ni sågs på jobbet och sen hemma. Planera in er kvalitetstid, kanske kan man gå på en dejt och och lyxa till det ibland.”  – Paola  

Bli inte varandras klagomurar

”Vi stämmer av med varandra hur vi mår, men detaljerna om jobbet pratar vi inte med varandra om, utan vänder oss då snarare till vänner eller andra kollegor. På så vis tar vi inte med oss jobbet hem.” – Paola 

Lämna bråken hemma 

”Vi är rätt odramatiska men vi har ju sett andra kollegors misstag. Så lämna bråken och kramarna hemma helt enkelt. Och ingen svartsjuka, det kan man strunta i!” – Martin