En facklig urkraft, envis och engagerad – så kan man beskriva butiksbiträdet Stina Juvik Hansson som nominerats till LO:s pris för årets fackliga hjältedåd. Priset delades ut torsdagen 16 mars och gick till Simon Kullberg, huvudskyddsombud inom Kommunal, som stoppade våldsam arbetsmiljö på jobbet.

För Stina började det fackliga engagemanget som ett måste. 

– Eftersom jag inte hade ett kollektivavtal på min arbetsplats så jag kände jag mig tvungen att göra något åt saken. Jag började gå på fackets utbildningar och det fick mig att känna mig så stark, jag gillade känslan, berättar Stina Juvik Hansson. 

”Till slut hade alla gått med i facket!”

Kunskaperna och det fackliga engagemanget tog Stina med sig tillbaka till arbetsplatsen och började engagera sina kollegor för att driva frågan om kollektivavtal. 

– I början var det jättesvårt att få mina arbetskamrater att gå med i facket, alla var rädda för att få sparken. Men när jag lyckades övertalade en att bli medlem, så började de andra följa efter. Till slut hade alla gått med!  

En av dom som nominerade Stina var Cajsa Jönsson, verksamhetsassistent och ungdomsansvarig i Malmö.

– Den energin och det engagemang som Stina kom med, gjorde att vi kände att hon stod ut. Hon kom från en arbetsplats utan kollektivavtal och ändå tog hon tjuren vid hornen för att skapa fackligt engagemang. Hennes driv har varit så inspirerande, säger Cajsa Jönsson.