Jag jobbar heltid på ett lager med kollektivavtal och just nu går det väldigt bra företaget. Därför har vi fått betydligt mer att göra sista tiden och idag gick chefen ut med att vi kommer behöva arbeta övertid en del framöver. Jag är ensamstående med barn och vissa veckor måste jag hämta mitt barn på förskolan. Måste jag gå med övertid i så fall?

/Fredrik

Svar

Enligt Lager- och E-handelsavtalet så kan arbetsgivare som anser att det krävs arbete på annan tid än ordinarie arbetstid kräva att personalen jobbar övertid. Besked om övertid ska om möjligt lämnas till arbetstagaren före kl 12.00 samma dag. Denna övertid ska betalas ut i pengar i första hand. Arbetstagare som har godtagbara skäl ska befrias från övertidsarbete. Ett godtagbart skäl kan till exempel vara att man behöver hämta sitt barn på förskolan.
/Helene, facklig rådgivare