Jag gick ut gymnasiet i somras och har äntligen fått jobb i en klädbutik vilket känns jättekul! Jag fick börja med en provanställning på 6 månader. Vad betyder det? Får jag lön som vanligt? 

/Tindra

Svar

Grattis till ditt jobb! Man kan säga att en provanställning är en prövotid för både dig och din arbetsgivare, eftersom båda parter har möjlighet att avbryta anställningen utan särskilda skäl. En provanställning kan i normalfallet vara max 6 månader, och om ingen av er avbryter anställningen i förtid övergår den automatiskt till en tillsvidareanställning.
Självklart ska du få lön för tiden du arbetar under en provanställning. Provanställda har rätt till samma ob-ersättning, övertidsersättning och andra anställningsförmåner som de andra anställda har, men det är viktigt att komma ihåg att det är en osäker anställningsform då man i värsta fall kan bli av med jobbet med kort varsel.
/Linnéa, facklig rådgivning