Maya Bentfors 18 år, Borenshult.

– Ja, jag ska arbeta på ÖoB i Bråstorp här i Motala. Jag har praktiserat där två dagar i veckan under hela terminen och i vintras blev det klart att jag får sommarjobb. Jag ska sitta i kassan, plocka varor och fronta hyllorna.

Vad får du för lön?
– Fortfarande har jag inte fått reda på exakta summan, men kring 140 kronor i timmen blir det nog. Det är väl ganska okej? 

Är du med i facket?
– Nej, men jag har tänkt att jag ska gå med i Handels, men det har inte blivit av. Jag tror att facket kan vara bra om man behöver stöd och hjälp.

Alice Wisén 18 år, Motala.

– Jag ska jobba på Gina Tricot i Gallerian i Motala. Det blir mitt tredje sommarjobb, mitt första var på McDonalds som 14-åring.

Vad ska du göra?
– Jag är säljare och kommer jobba själv i butiken. Mycket handlar om kundbemötande. Det gäller att vara trevlig och se till att människor känner sig välkomna, sedda och bekväma hos oss.

Vad får du för lön?
– Tre år på McDonalds har givit mig en viss branschvana så jag fick 142 kronor i timmen. Det är jag ganska nöjd med.

Något som är oklart inför jobbstarten?
– Nej, schemat är klart för hela sommaren, så jag vet när jag ska jobba, vilket känns skönt. Vecka 29 har jag redan planerat en resa till Kroatien.

Stella Clausen 16 år, Motala.

– Jag ska jobba på bistron på Motala golfklubb. Jag ska servera och vara allmänt trevlig. Dessutom ska jag vara med på event och tävlingar och om det krisar ska jag laga mat och stå i kassan.

Du ska vara med lite överallt låter det som.
– Ja, att hugga in där det behövs är min grej. Jag jobbade där förra sommaren också, men nu blir det lite utökat ansvar. Jag får 88 kronor i timmen och sedan semesterersättning och dricks på det.

Har du något drömjobb?
– Oj, jag vill jobba med människor inom restaurangbranschen. Drömmen skulle vara att öppna en egen restaurang.

Zeb Isaksson 16 år, Motala.

– Jag ska arbeta som butikssäljare på Swedol i Bråstorp i Motala, dessutom kommer jag vara på lagret och ta emot leveranser.

Ska det bli roligt?
– Ja, verkligen. Jag har jobbat extra på Swedol och dessutom haft båda mina praktikperioder där. Jag gillar att hjälpa kunderna så att de får rätt verktyg och arbetskläder med sig hem.

Hur kom ni fram till lönen?
– Det var inte så mycket diskussioner, det stod klart och tydligt på anställningskontraktet att jag skulle få 90,81 kronor i timmen och dubbelt så mycket de två sista timmarna på lördagar. Detta är mitt första jobb så jag tycker det känns helt okej.

Ska pengarna gå till något särskilt?
– En del ska jag lägga undan till körkort, det kan bli väldigt dyrt. Jag är sugen på att kunna ta bilen till andra orter, det skulle ge helt nya jobbmöjligheter.