För 51 år sedan öppnade Ikea i Kållered söder om Göteborg – i dagarna invigs ett nybyggt och större varuhus precis intill.

En ny epok tar vid. Och samtidigt löses konturerna av den gamla upp.

Vilka var det som arbetade på Ikeas femte varuhus som öppnade 1972? Hur såg det ut, vad hade de anställda för arbetskläder, vilka satt i kassorna?

1975 anställdes Håkan Magnusson och med något kortare avbrott blev han kvar till 2011 då han gick i pension. Kameran var hans ständiga följeslagare.

Under 35 år tog han tusentals bilder av sina kolleger i kassan, prismärkningen, mattavdelningen, kundtjänst, lagret och dekorationsavdelningen. Sammantagna bildar de en berättelse om livet som anställd på ett framgångsrikt svenskt möbelvaruhus under det senaste halvseklet.

När började du fotografera?

– Någon gång på 1960-talet. Jag vill minnas att min bror hade en kamera som jag lånade innan jag köpte en egen. Redan från början hade jag en känsla av att jag ville dokumentera människor och miljöer, rädda saker från glömskan.

Du började på Ikea i Kållered 1975, var det självklart att ta med kameran till jobbet?

– Ja, jag fotade mest hela tiden, det var en del av den jag var. Ingen i ledningen hade något emot att jag tog bilder och då och då fick jag fotouppdrag från cheferna. Det kändes helt självklart och naturligt att dokumentera min arbetsplats och mina kolleger.

Inga protester?

– Nä, de ställde snällt upp. Jag försökte alltid visa dem mina bilder så jag gjorde fotoalbum som fick ligga framme i personalrummet.

Vad var det du ville fånga?

– Det vardagliga arbetet och kollegerna men också personalfester och olika idrotttävlingar som vi deltog i på fritiden. Människorna och gemenskapen helt enkelt.

Hur ser du på bilderna i dag?

– Jag slås av gemytet. Alla kände alla och det var en kamratlig stämning. Folk ville gärna vara med när jag tog fram kameran. Ibland pratar man om Ikea-andan, jag tycker att den syns på mina bilder.

Du gick i pension för 12 år sedan, men har fortsatt att dokumentera Ikea Kållered. De senaste åren har du fotograferat det nya varuhuset uppbyggnad från grundläggning till färdig byggnad. Varför?

– Jag vill följa med hela vägen, om ingen dokumenterar är det svårt att komma ihåg. Tyvärr fick jag inte komma in i huset så det har bara blivit externa bilder av nybygget.

Vad har du för råd till andra som vill fotografera sin arbetsplats?

– Att inte fundera så mycket utan bara köra i gång direkt. Tiden går och plötsligt slutar människor och miljöer och hus förändras och försvinner. Det gäller att passa på.

1978. Håkan Magnusson hemma på balkongen i lägenheten Mölndal. I tre år hade han jobbat på Ikea Kållered och trivdes utmärkt.
1980. Förberedelser vid Ikea Kållered för tillbyggnad av lagerutrymme vid kortändan mot norr.
1977. Utsikt från plan två. I förgrunden avdelningen ”Bädden”. I bakgrunden byggs ett nytt kontor för kundtjänst/kassa. Till vänster syns mattmaskinerna för heltäckningsmattor.
1978. Här är gänget som skötte insamling av kundvagnar på parkeringen med hjälp av trucken.
1978. Försäljare och chef på avdelningen ”Soffan” i soffan.
1978. Försäljningsdisken på ”Bädden”, med räknesnurran kunde man räkna ut det rätta priset.
1977. Lastkajen där långtradarna med varor från centrallagret i Älmhult lossades.
1977. Avdelningarna ”Sängen”, ”Fåtöljen”, ”Bokhyllan” med flera var uppbyggda med väggar av spånskivor mitt på golvet i den högsta delen av byggnaden.
”Skjut mål på Högosta”. Jippo för att locka kunder under en sportlovsvecka. Det var landslagsmålvakten Göran Högosta som skulle överlistas.
1982. Varuhuset fyller tio år vilket firas med tårta.
1980. I personalmatsalen serverades samma lunch som var Dagens rätt i kundrestaurangen. Det fanns också möjlighet att värma egen mat.
1979. Försäljare på ”Bädden”, bilden är tagen från plan två. Innan utbyggnaden av plan två kunde man titta ner på plan ett.
1978. Kassalinjen. Självscanning var ett okänt begrepp vid den här tiden.
1978. Dekorationsavdelningen. Här gjordes alla prisskyltar för hand. Man ritade också de mellanväggar som bildade rumsmiljöerna på plan två.
1977. Kundtjänsten tog emot samtal och reklamationsärenden från kunder.
1978. Arkitekten på dekorationsavdelningen. Hans uppdrag var att rita nya planlösningar i varuhuset i samband med ombyggnader och andra förändringar.
1978. Kassörskorna samlade. Att sitta i kassan var ett utpräglat kvinnojobb.
1978. Håkan Magnussons stämpelkort, även på rasterna skulle man stämpla ut och in.
1979. Hela personalstyrkan samlad på baksidan av varuhuset vid lastkajen.

Nya Ikea Kållered

2023. Håkan Magnusson har också följt bygget av det nya Ikeavaruhuset i Kållered som invigs den 25 maj. ”Det är en del nytänk kring hur butiken är uppbyggd och hur man vill att kunderna ska röra sig”, säger han.