Jagad av jobbet, handels, butiksanställd, frisör, veckorevyn, timmis, chef, stress, sms

Handelsnytt och VeckoRevyn #jagadavjobbet

I sampublicering med VeckoRevyn.

Emma: ”Sjutton missade samtal”

Emma har alltid drömt om att jobba inom skönhetsvård. Efter gymnasiet gick hon en privat utbildning till make-up-artist. Hon fick jobb i en butik i Stockholmsområdet. Men när arbetspasset var slut och butiksdörrarna stängda fortsatte jobbet.

– En gång hade jag 17 missade samtal från chefen en söndagskväll när jag åt middag hos mamma. Någon hade blivit sjuk, så chefen hade nästan panik och ville att jag skulle hoppa in och öppna nästa morgon, berättar Emma. 

Jag blir helt slut av en dag på stan. Och är mycket mer skör.

”Emma”

Det har hunnit gå några år sedan dess. I dag är Emma 28 år och fortfarande påverkad av tiden hon jobbade i butiken som ingår i en av Sveriges största skönhetskedjor. 

Stresskänslighet, magproblem och ångest har blivit följeslagare i livet. Eller som hon själv säger: 

– Känselspröten för stress är ömtåligare. Jag blir helt slut av en dag på stan. Och är mycket mer skör. 

Ändå sitter hon där på andra sidan fikabordet och berättar med stadig röst. Själv har hon lämnat butiksjobbet.  

”Många vet inte hur illa unga har det”

– Många vet inte hur illa unga har det. Många chefer blundar och förstår inte problemen. Inget förändrades under de åren jag jobbade i butik. Unga ses bara som arbetskraft. Jag vill berätta för att andra ska förstå att det finns hjälp att få, att det inte ska vara så här.

Och Emma är inte ensam. Handels rapport ”Ofri fritid” visar att nästan sju av tio som jobbar inom hår- och skönhetsvård förväntas vara tillgängliga på fritiden.

Läget är nästan lika illa för butiksanställda. Och sex av tio förväntas läsa jobbrelaterade sms och mejl på sin fritid. Till exempel för att få information om schema eller kampanjer som planeras de kommande dagarna. 

Jennie: ”Tvungen att tacka ja”

I en liten ort några mil från Karlstad bor Jennie, 29 år. I elva år jobbade hon inom en större kedja med över 50 butiker. För ett par år sedan bytte hon bransch och nu är hon föräldraledig.

Men precis som Emma vill hon berätta om hur det är att ha ett butiksjobb och aldrig känna sig ledig, trots att timmarna på kontraktet är få. 

– Innan jag fick fast anställning var jag timmis i flera år. Då var det så att man fick sms, oftast samma dag, med ”hej, kan du jobba i dag?”. Man var tvungen att svara jättesnabbt och om man tackade nej så hamnade man längre ner på kontaktlistan. För att hålla sig högt på listan och få fler timmar var man tvungen att tacka ja, även om man hade planerat annat.

”Att planera livet var omöjligt”

Jennie beskriver hur stressad hon blev av osäkerheten. Alltid ha telefonen med, ringsignalen på hög volym. Alltid vara beredd att svara, alltid redo att tacka ja, alltid vara till lags och jobba med kort varsel. 

– De var inte tydliga med hur listan funkade. Men vi märkte att om någon tackat nej två gånger så fick den inte något erbjudande på ett par veckor. 

Att planera livet var omöjligt. Det gick inte att tacka nej till jobb för då skulle inte pengarna räcka till hyran och andra utgifter.

Efter något år fick Jennie en tjänst på 75 procent. Då minskade stressen eftersom hon inte ständigt behövde jaga fler timmar. 

Men jakten på timmarna byttes mot en annan stress. När kvällspasset var slut ringde butikschefen för att kolla dagens försäljningssiffror. Om Jennie inte svarade fortsatte telefonen att ringa ända tills hon inte kunde låta bli att svara. 

Efter elva år och en sjukskrivning på grund av utmattning fick Jennie nog. Hon orkade inte längre och sa upp sig. 

Malin: ”Jag orkade inte ens prata med barnen”

Att vara så trött efter jobbet att fritiden bara blir en lång räcka av timmar då man försöker återhämta sig, är mycket vanligt bland frisörer och butiksanställda. I Handels undersökning svarar var fjärde att de är för trötta eller saknar tid för familj, vänner och fritidsaktiviteter varje dag. Värst är det för frisörer.  

Den bilden bekräftas av de frisörer och butiksanställda som Handelsnytt har intervjuat under våren. Sammanlagt handlar det om ett drygt tiotal personer, som berättar om en trötthet som gör att de oftast inte orkar något mer än det allra nödvändigaste efter en arbetsdag. 

Som Malin, 25 år, och frisör i en stad i Skåne. Hon jobbar deltid och skulle gärna jobba mer. Men som arbetstiderna ligger känns det redan som att hon jobbar hela tiden, berättar hon. 

– Ibland händer det att man själv får både öppna och stänga. Då är man inte riktigt människa i slutet av dagen. Tidigare körde jag bara på, för att det här är ett kul jobb. Men det funkar inte med livet i övrigt, jag orkar varken träna eller umgås med sambo och vänner efter en arbetsdag. 

Julia: ”Jag känner mig jagad av kunder”

Julia, 38 år, är också frisör men håller nu på att omskola sig för att byta bransch. 

– Jag står inte ut längre. Jag känner mig jagad av kunderna. Och miljön i köpcentret där salongen ligger gör att man känner sig mentalt död efter jobbet. När det var som värst orkade jag inte ens prata med barnen när jag kom hem, berättar hon.

I dag utbildar Julia sig till ett yrke inom administration. Hon berättar om jobbet i ett tyst kontorslandskap som har ersatt frisersalongens soundtrack av hårfönar, musik och prat. 

Vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning

Flera av de intervjuade berättar att stressen och känslan av att aldrig vara helt ledig gjorde att de till slut blev sjukskrivna. Det handlar både om utmattningsdepression och andra besvär, som magproblem och ångest. 

Färsk statistik från AFA Försäkring visar att den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning bland kvinnor inom handel och försäljning är psykiska diagnoser. Särskilt vanligt är det bland de under 45 år. Försäkringskassans siffror ger en likartad bild. 

Vågade inte säga till chefen

Emma, som jobbade i butik och sålde skönhetsprodukter, berättar att hon började få yrselattacker på jobbet. De kom efter en period av hård stress, där hon kände sig jagad av både chefen och kollegorna i chattgruppen som alla måste vara med i.  

– En gång, när jag stod med en kund i butiken kändes det som att jag skulle svimma och var tvungen att gå undan. Det var ångest, men jag trodde det var blodsockerfall. Jag vågade inte säga till chefen att jag inte mådde bra, för då kanske jag skulle få sparken. Det blev en ond cirkel med oro och hjärtklappning, samtidigt som jag jobbade alla pass jag kunde. 

Ett läkarbesök resulterade i en sjukskrivning på deltid för stressrelaterade symtom som utmattning, ångest och magproblem. Emma skämdes men läkaren stod på sig.

Stödet på jobbet uteblev helt och efter ytterligare en tid valde Emma att säga upp sig. 

Katarina: ”Kunder hör av sig hela tiden”

För frisörer och andra som jobbar inom hår- och skönhetsvård är sociala medier en viktig kanal för att nå gamla och nya kunder. Men det utgör också en stressfaktor att kunderna kan nå en, oavsett tid på dygnet, veckans alla dagar. 

Katarina är frisör på en salong i Kalmar. Hon är 34 och har jobbat i yrket i ungefär 15 år. Men stressen i att vara ständigt tillgänglig och uppkopplad gör att hon ibland funderar på att byta jobb. 

– Kunderna hör av sig oavsett tid på dygnet och undrar om sitt hår, de vill bolla hela tiden. Jag har mitt Instagramkonto, det är mest där de tar kontakt. Det är klart att jag inte måste svara dem direkt, men gör det ändå för att det är viktigt med god service. Det känns viktigt att vara aktiv på sociala medier, jag funderar hela tiden på vad jag ska lägga ut i nästa inlägg, säger Katarina.

”Måste hitta sätt att skapa ett hållbart arbetsliv”

Linda Palmetzhofer är Handels förbundsordförande. För henne är det inte någon nyhet att många som jobbar i butik och inom hår- och skönhetsvård aldrig känner sig lediga. 

– Det är väldigt allvarligt – men väldigt bra att vi nu har fakta på hur det ser ut. Tidigare har man mest pratat om tjänstemännens gränslösa arbete. Nu visar det sig att det i ännu högre grad är arbetare som är ofria på sin fritid, säger hon. 

Det här kommer att få konsekvenser för branschen, menar Linda Palmetzhofer.

– Folk orkar inte vara kvar om villkoren är för dåliga. När bemanningen är så slimmad blir arbetsplatserna väldigt sårbara. De anställda förväntas rycka in med kort varsel och i förlängningen blir de utmattade. Vi måste hitta sätt att skapa ett hållbart arbetsliv. Man ska inte behöva känna en klump i magen för att man inte hann när man går hem efter passet.