Ständiga ljud och stress, ibland så tajta dagar att man knappt hinner gå på toaletten. Jobbvardagen för en butiksanställd eller frisör är att stå i rampjuset. Att möta kunder, ge service, vara lyhörd. Glöm att ha en dålig dag eller pms. Det är bara upp med mungiporna.

Därför är det nödvändigt att få koppla av när man väl kommer hem. Vi behöver återhämtning för att må bra och orka.

Först till kvarn

Så ser det inte ut i dag. Många inom handeln tvingas jaga fler timmar på schemat för att klara månadens räkningar. Och då gäller det att alltid vara tillgänglig, för när jobbpassen läggs upp är det ofta först till kvarn som gäller.

En ledig söndag när Emma åt middag hos sin mamma hade hon sjutton missade samtal från sin chef. Fatta stresspåslaget när man tar upp sin telefon och ser att chefen ringt 17 gånger.

Det här är illa. Vi skapar en grupp arbetare som kommer få dras med hjärntrötthet och överkänslighet mot stress långt efter att de lämnat handeln för att överleva.

Fatta stresspåslaget när man tar upp sin telefon och ser att chefen ringt 17 gånger.

Vanligaste skälet till långtidssjukskrivning för kvinnor inom handeln är psykiska diagnoser, som utmattningssyndrom. Särskilt vanligt är det bland dem under 45 år.

Många som kraschar känner sig misslyckade och svaga. När det i själva verket är arbetsvillkoren som är sjuka.