lyko, lager, john, klubb, facket

Ett par kilometer väster om Vansbro i södra Dalarna dyker en enorm lagerlokal upp intill E16. Vilka som huserar här är inte svårt att lista ut: Lyko har en flera meter hög logotyp på husväggen.

Klockan är strax efter nio på morgonen och i matsalen håller kökspersonalen på att plocka undan frukostbuffén, som är gratis för alla på företaget.

Här jobbar omkring 170 lagerarbetare med att leverera in, plocka, packa och skicka i väg skönhetsprodukter till kunder i Norden och norra Europa. Och fler blir det. Lagret ska bli tre gånger så stort som idag och personalstyrkan kommer på sikt fördubblas.

Täta möten för Handelsklubben

John Norberg, skyddsombud och vice ordförande i den lokala Handelsklubben, började här i april 2020.

– Utvecklingen har gått otroligt fort. Det händer saker hela tiden, säger John Norberg.

Arbetsgivaren och facket träffas ofta och pratar om hur saker ska lösas.

Kort om Lyko

  • Ett e-handelsbolag som säljer skönhetsprodukter över nätet. Bolaget har också butiker i Sverige och Norge.
  • Lyko grundades i början av 2000-talet av frisörföretagaren Stefan Lyko, son till polske frisörlärlingen Frans Lyko som kom till Vansbro 1945 efter att ha överlevt sex år i nazisternas koncentrationsläger.

– För att kunna utveckla företaget måste vi ha ett nära samarbete. Vi vill att medarbetarna ska må bra, trivas och utvecklas tillsammans med bolaget. De är vår viktigaste tillgång, säger platschefen Mats Thörnqvist.

– Cheferna kan bara rycka tag i oss skyddsombud när de vill prata om något, fyller John Norberg i.

Genom att ha en bra dialog med fackklubben och skyddsombuden kan man gemensamt se vad som behöver göras för att saker ska fungera, menar han. 

– När vi pratar löpande så går det fort att göra förändringar. Annars hade saker kunnat bli fel och det hade satt käppar i hjulet för företaget. 

Lagerarbetarna roterar mellan stationerna

Ute på lagret brusar det av rullband som snurrar fram lådor och kartonger med det kunderna har beställt: Hårborstar, hudkräm, hårspray, foundation. Lagerarbetarna står vid sina stationer med lurar över öronen. Så länge man står vid sin station går det bra att lyssna på musik, poddar eller ljudböcker.

– Vi roterar mellan stationerna. Jag är på pack och plock och jobbar alltid med utleverans av ordrarna till kund. Det fackliga gör jag när jag behöver, jag har ingen viss tid utan säger bara till min chef, säger John Norberg.

Han är uppväxt i Vansbro och har efter det bott i både Borlänge och Surahammar. I början av 2020 sålde han lägenheten och återvände till Vansbro för ett par veckors mellanlandning hos mamma, innan det var dags att ge sig i väg till Australien för att backpacka.

– Men då kom pandemin. Som tur är fick jag jobb på Lyko.

Blev skyddsombud av en slump

De fackliga uppdragen halkade han in på nästan av en slump. Klubbens ordförande Jenny Hermansson tyckte att han var bra på att göra sin röst hörd, och frågade den då 22-årige John Norberg om han inte skulle bli skyddsombud och ledamot i klubbstyrelsen.

– Jag sa ja, utan att riktigt veta vad det betydde. Men jag är engagerad i att göra arbetsplatsen bättre och vill alltid veta varför vi gör som vi gör. 

John Norberg beskriver hur han de senaste åren vågat gå mer efter vad han själv tycker. 

– Jag köper inte grupptryck. Jag tycker det är viktigt att stå upp för sig själv och inte bara göra som alla andra.

Fick gå internationell kurs för unga

I somras sökte han en internationell kurs för unga inom arbetarrörelsen, YGAP – Youth Globalisation Awareness Programme. Han antogs och fick under ett par höstveckor utbyta erfarenheter med människor från hela världen i Sydafrikas huvudstad Kapstaden.

– Det var en ögonöppnare. Vi tar mycket för givet här i Sverige. I Kapstadens olika stadsdelar, inklusive på vårt hotell, stängdes elen av regelbundet enligt ett rullande schema. Ingen tyckte det var konstigt, de bara tog fram ficklamporna, säger John Norberg.

Under kursen pratade deltagarna mycket om klimatfrågor. En kväll satt John Norberg och diskuterade med en av studieledarna. Nästan på skämt sa de att facket borde ställa krav på klimatkompensation eller klimatarbete i kollektivavtal. 

– Han tyckte idén var jättebra och sa att han skulle börja tänka på det i sitt uppdrag. Det fastnade hos mig. Om han gör det, varför ska inte jag? Det är en för bra idé för att inte ta den vidare, säger John Norberg.

Stora företag bidrar till klimatförändringar

Hemma i Sverige pratade han med sin avdelningsordförande Sara Fernlund, som också sitter i Handels förbundsstyrelse.

– Det är de stora företagen som bidrar mest till klimatförändringarna. Om vi fick igenom någon form av klimatkrav så skulle det kunna sprida sig till andra förbund.

En annan idé John Norberg fick av kursen är hur Lyko kan skapa mindre svinn på lagret.

– Vi har kartongark som vi bara slängt i brännbart hittills. Nu ska vi göra ett test för att se om vi kan återanvända dem.

En fördel med Lyko är att det går snabbt från ord till handling, tycker John Norberg.

– Kommer någon på ett förbättringsförslag så kan det ofta testas nästan direkt, i stället för att vi sitter och diskuterar i ett halvår.

Få vill ta fackligt uppdrag

Fackklubbens största svårighet är att få in nya personer, enligt klubbens ordförande Jenny Hermansson.

– Vi blir hörda av arbetsgivaren innan det uppstår problem. Eftersom vi inte behöver kriga för något är det få som är intresserade av att ta fackliga uppdrag, säger Jenny Hermansson.

Jenny Hermansson

Och snart försvinner John Norberg också – men bara i ett halvår, är planen. Australienresan som fick ställas in på grund av pandemin blir äntligen av i mars. Lyko har gett tjänstledigt.

– Jag har två konkreta planer: Att kolla Formel 1 i Melbourne och att se hur det är att leva i Perth.

Att jobba internationellt i framtiden är en lockande tanke, erkänner John Norberg.

– Men hur och var vet jag inte. Just nu vill jag verkligen resa och upptäcka världen.

John Norberg

Ålder: 24.

Bor: Lägenhet i Vansbro.

Jobb: Lykos lager strax utanför Vansbro.

Familj: Mamma, pappa och bror som också bor i Vansbro.

Intressen: När jag inte reser spelar jag mycket datorspel, just nu World of warcraft och Escape from Tarkov.

Aktuell: Nyss hemkommen från fackliga utbildningen YGAP i Sydafrika och snart på väg till Australien för backpacking.

Johns restips: Res själv! Du lär dig otroligt mycket om vem du är och vad du vill, att ta hand om dig själv och att lösa saker, jämfört med om du reser med andra.