Hur såg det ut när du kom till jobbet?
– Susabäcken rinner normalt 20 meter från butikens lagerinfart. När jag kom till jobbet halv sju var bäcken översvämmad och centrala byn full av vatten och rasmassor. Hus var underminerade, källare vattenfyllda och vägar och järnväg avstängda.

– Det gick inte att köra fram till butiken och vårt garage stod under vatten. Jag fick parkera i en annan del av byn. Jag hade glömt att ta på mig stövlar, som jag tänkte när jag såg VMA-notisen på mobilen när jag vaknade. Mina sneakers är bara att kassera. 

Två personer ur räddningstjänsten arbetar utmed en väg.
Räddningstjänsten arbetade i timmar med att pumpa bort vatten från den översvämmade bäcken.

Kunde ni öppna som vanligt?
– Ja, men på morgontimmarna var det lugnt då inga fordon kunde komma fram till butiken. Men vi hade kunder som var glada att vi hade öppet trots kaoset i byn.

Och sen?
– Räddningstjänsten och polisen gjorde ett jättejobb, så att det snart gick att komma fram till butiken igen. Vi har bjudit dem på fika och frukt för att visa vår uppskattning.

– Så småningom letade sig fler kunder hit. Många är nyfikna och försöker få en bild av konsekvenserna av översvämningen, vi också. Värst är det nog för restaurangerna närmast bäcken. De har fått in mycket vatten och jord.

En del av Icabutikens översvämmande garage.

Icabutikens garage drabbades av översvämning.

En skäggig man från räddningstjänsten ser glad ut och plockar på sig fikabröd.

Räddningstjänstens personal bjöds på fika i butiken.

Vatten och jord forsade genom byn

Ovädret Hans som drog in över Sverige under söndagen har orsakat störningar på många håll i Sverige.

Centrala Åre drabbades av omfattande skador när Susabäcken svämmade över sina bräddar natten till tisdag. Vatten, jord och stenar forsade genom byn. E14 och andra vägar var avspärrade i flera timmar.

Tågtrafiken genom Åre väntas vara inställd under flera dagar på grund av skador på rälsen.