Allt du behöver veta om studieledighet
Snart börjar höstterminen och Handelsnytt har pratat med Claes Larsson, chef för Handels fackliga rådgivning, för att få svar på frågor om studieledigheten.
– Många medlemmar vill veta vilka utbildningar som omfattas. Grunden är att alla utbildningar som har en studieplan ger rätt till studieledighet, säger Claes Larsson, chef på Handels fackliga rådgivning Handels Direkt.
Allt som rör tjänstledighet för att studera regleras i studieledighetslagen. Det är en lag som är mycket generös, just för att uppmuntra arbetstagare att vidareutbilda sig och ta nya kliv i arbetslivet.
Rådet från Claes Larsson till den som går i utbildningstankar är att vara ute i god tid med ansökan till arbetsgivaren. Helst sex månader innan utbildningen börjar för att vara på säkra sidan.
– Du ska egentligen ansöka om ledighet samtidigt som du söker till utbildningen. Många tar kontakt med sin arbetsgivare först när de fått ett antagningsbesked, vilket kan skapa bekymmer. Då är du väldigt sent ute och det är inte garanterat att du får vara ledig, säger Claes Larsson.
Måste studierna vara kopplade till mitt nuvarande jobb?
– Nej, du väljer själv vad du vill utbilda dig till. Så länge det finns ett kunskapsmål och en studieplan har du rätt att vara studieledig.
Har jag rätt att studera på halvtid och samtidigt jobba halvtid?
– Ja, enligt studieledighetslagen har du rätt till det, men du bestämmer ju inte själv vilka dagar du ska arbeta eftersom det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet. Mitt råd är att försöka hitta en lösning i samråd med arbetsgivaren.
Jag tänkte plugga på egen hand, har jag rätt att vara studieledig?
– Nej, utbildningen måste ha en fastställd studieplan.
Har jag bara rätt att vara studieledig i ett år?
– Nej, det finns ingen bortre gräns. Du har rätt att vara studieledig så länge utbildningen pågår.
Jag har jobbat i tre månader, kan jag vara studieledig nu?
– Nej, du måste ha arbetat i sex månader eller tolv månader under de senaste två åren för att ha rätt att vara studieledig.
Kan arbetsgivaren säga nej med motiveringen att studieledigheten stör verksamheten?
– Nej, inte så länge din ansökan sker sex månader innan utbildningen startar.