Efter studenten i juni så fick jag jobb som cykelreparatör och butiksmedarbetare hos Biltema. Jag blev lovad en tillsvidareanställning på heltid.

Jag inser nu att anställningsbeviset jag fick skriva på, där står det tidsbegränsad särskild visstid tom 31 augusti. När chefen ville att jag skulle skriva på anställningsbeviset fick jag inte möjlighet att läsa igenom för han hade bråttom iväg. Får det gå till så här och vad gör jag nu?

/Walter, 18 år

Svar

Du är inte ensam om att fundera över det här. Vi hör ganska ofta från medlemmar att chefer kommer med ett anställningsbevis och vill att man ska skriva under snabbt utan att hinna titta på det. Det är så klart inte moraliskt okej.

När du får ett anställningserbjudande har du all rätt att i lugn och ro få möjlighet att läsa igenom. Om något inte stämmer med det som ni muntligen diskuterat så finns fortfarande möjligheten att justera det innan ni båda skriver under.

Anställningsvillkoren ska ju vara en överenskommelse mellan både arbetstagare och arbetsgivare!

/Jeanette, facklig rådgivare