Gagnef, Frisör

– Jag har alltid haft ett starkt behov av att utrycka mig kreativt, det är något som jag alltid mått bra av. Men från början visste jag nog inte hur det skulle få ta sitt uttryck”, berättar Frida Davidsson.

Året är 2005 när konstnärsstudenten Frida Davidsson slår sig ner i en flygplansstol och bläddrar igenom en skönhetstidning. Bland de glatta tidningsbladen finns en artikel som suger fast i hennes blick – Björn Axén ska starta en frisörutbildning i Stockholm.

Någonstans där, mellan Arlanda och Glasgow, bestämmer sig Frida för att kasta om sin framtid totalt. När planet landat meddelar hon universitet att hon hoppar av sina konststudier i Storbritannien. Frida ska bli frisör.

– Det var ett snabbt beslut men det kändes så självklart. Så det var bara att åka till Norge för att börja jobba ihop pengarna till utbildningen, berättar Frida Davidsson.

Tecken på att hittat rätt

17 år senare står Frida i sin frisörsalong i Gagnef. På väggarna hänger diplom och utmärkelser. Årets gesäll 2019, årets företagare i Dalarna 2020 – och så Handels kulturstipendium.

– Det är ju nästan lite konstigt. Här står jag i en källare i Gagnef och har fått alla de där priserna, men jag tror de är ett tecken på att jag verkligen hittat rätt, säger Frida.

Att Frida Davidsson skulle återvända till sin hembygd var långt ifrån självklart. Efter att hon jobbat i många år på Björn Axéns frisörsalong i Stockholm var det framför allt en skilsmässa som förde henne hem till Gagnef.

– Det var tufft i början, jag älskade ju mitt jobb och mina kollegor i Stockholm. Men för att få livspusslet att gå ihop i efter en separation med två barn så flyttade vi hit, berättar Frida Davidsson.

Från Stockholm till Gagnef

I dag, fyra år efter flytten från Stockholm, har familjen kommit till ro. Jobbmässigt har den också inneburit stora förändringar för Frida.

– Redan som frisörstudent bestämde jag mig för att jobba på en av Björn Axéns hårsalonger. Vi var 35 kollegor där, som inspirerades av varandra och alltid hade koll på de senaste trenderna. Här finns ju ingen kollega, utan det är kunderna som håller mig sällskap.

Så hur går man från trendiga Stockholm till lilla Gagnef?

– Jag bestämde mig för att göra det bästa av situationen och testa på nya projekt, berättar Frida.

Ett av de nya projekt som Frida syftar på är det hållbarhetstänk som genomsyrar frisörsalongen. På hyllorna står noga utvalda stylingprodukter som märkbart förbättrat arbetsmiljön.

– När jag blev förälder ökade min medvetenhet om vilka produkter vi frisörer använder. Så när jag flyttade var det självklart att jag skulle öppna en grön salong. En frisör kan ju ligga i framkant i stället för att vänta på att några lagar tvingar en till att ställa om.

Startade fotoprojekt

Förutom att bli en grön frisör så startade Frida också ett fotoprojekt. På turistbyråerna i Dalarna säljsi dag hennes romantiska vykort av dalkullor i flärdfulla håruppsättningar. Det är för det här arbetet som Frida förra året fick Handels kulturstipendium.

– Fotografierna har varit jätteuppskattade. Folk är ju stolta över den här traditionen och vill visa upp den genom att skicka vykorten till vänner utomlands. Men om jag tjänar några pengar på det här så är det underordnat skaparglädjen, berättar Frida.

Att det blev just folkdräkter och håruppsättningar föll sig naturligt.

– Jag behövde ju göra något nytt. I Gagnef finns inga galor och kändismingel, men det finns en stark tradition med folkdräkter.

– Sedan uppmuntrar jag ju också till återbruk genom att använda folkdräkterna i stället för trendiga klänningar. De är livslånga plagg som aldrig blir ute.

Just i dag ska Frida fotografera ännu en hårmodell i folkdräkt. Modellen slår sig ner i frisörstolen och arbetet med volymtång, snoddar, hårsprej och hårnålar drar i gång.

– Först brukar jag tänka ut en form för håret och sedan hur jag ska dela upp frisyren i olika sektioner och fästen för att den ska bli stabil. Håruppsättningar är ju det roligaste eftersom kunderna vågar ta ut svängarna, berättar Frida Davidsson med borsten i högsta hugg.

”Massor av fina kunder som ger inspiration”

Dörrklockan till salongen klämtar och Fridas kund Ammie kliver in med en folkdräkt under armen, en klenod av ylle och vackra silverspännen som ska användas till fotograferingen.

– Jag blev faktiskt inte så ensam här, jag har ju massor av fina kunder som ger mig inspiration. Ganska ofta ringer folk för att de sett mina fotografier och vill komma hit för att få bruduppsättningar, berättar Frida och sätter den sista blomman i håret.

Håruppsättningen är redo och folkdräkten på. Några blomblad faller över dräktsjalen på väg till fotograferingsplatsen vid fäbodarna vid älven. Frida plockar upp kameran och hårmodellen intar sin position.

– Jag har verkligen hittat rätt, jag längtar alltid efter att få gå till jobbet. Så, lite fram! Titta upp, perfekt! ropar Frida när kamerablixten bländar av.

Frida Davidsson

Ålder: 38 år.

Familj: Barnen Didrik, 6 år, och NilsEdvin, 8 år.

Favoritinspiratör: Fotokonstnären Kirsty Mitchell.

Egen favoritfrisyr: ”Chignon”, strama knutar.

Frida Davidssons bästa hårtips

Inför kräftskivan, testa att sticka in blommor i höstiga färger direkt i håret.

Korta hår kan kammas i vågor för en snygg wet-look.

Experimentera med benan och våga variera.

Testa en kraftig sidbena för en kväll!

Känns en uppsättning för komplicerad, testa då att bara sätta upp delar av håret.

Om du byter ut dina produkter till mildare, starta då med stylingprodukterna och inte schampot,så att du fortfarande kan tvätta ut dem.

Motivering till Handels kulturstipendium

”Frida arbetar som frisör och makeupartist, men intresseras även av foto och kultur och har kombinerat sina intressen genom att fotografera frisyrer hon har gjort på kullor i traditionella folkdräkter. Hennes mål är att bidra till ett levande kulturarv genom det traditionella i folkdräkterna och det nutida i frisyrerna. Fotona har blivit vykort, skrivböcker och tavlor, vilka har ställts ut i skyltfönster i Falun.”