JeannPaul

JeannPaul hängde i butiken flera timmar varje dag. En dag när det inte var några andra kunder ritade jag hans porträtt på ett kvitto och gav det till honom. Han blev jätteglad. Jag har målat hans barn och blev bjuden på hans dotters bröllop. Vi har fortfarande lite kontakt. Det är tack vare honom som jag vågade fråga de andra stammisarna.

Lucksana

Jag träffade Lucksana min första arbetsdag. Kassan hade
gått sönder och jag skulle hjälpa henne. Jag blev så stressad och nervös. Men Lucksana bara skrattade. Hon kallade mig sin ”nya dotter” och när hon var i Thailand köpte hon en present till mig. En nyckelring.

Christer
Christer

Han ser lite arg ut här faktiskt. Men det var han inte som person, mer seriös skulle jag säga. Han köpte alltid samma sak: Fyra äppelmunkar och två paket cigaretter. När han kom in brukade vi ta fram cigaretterna direkt. Christer arbetade som fiskare så han har rest
mycket och varit på många platser världen över. Men antalet äppelmunkar och märket på cigg var alltid desamma.

”Michael brukade också rita. Jag fick se hans teckningar och han var jätteduktig. Det är en speciell relation, den med stammisar. Du träffar dem varje dag. Du vet saker om dem, som till exempel vad de äter till frukost, men du vet kanske inte vad de heter i efternamn. Ni vänner men ändå främlingar.”

AGNES HJALMARSSON

  • Jobb: Porträttkonstnär. Har jobbat på förbutiken Hemköp Stattena i Helsingborg.
  • Om porträttserien: Jag tror att en orsak till genomslaget, att folk världen över kommenterat, är att vi alla har ett behov av det sociala. Ger du en liten bit av dig själv så öppnar nästan alla upp sig. Även de som är blyga och reserverade.
  • Instagram: ”Stammis” består av 20 porträtt och går att se på Agnes sociala medier @agneshjalart.
Från Agnes Instagram @agneshjalart