Hallå där Emmra Saltin, verksamhetsassistent på Handels avdelning i Sundsvall:

Vad är Årets grej?

– Det var ett event i två dagar för medlemmar under 30 år. Handels Norrlandsavdelningar, Gävle, Sundsvall, Umeå och Luleå, arrangerar det vartannat år. Tanken är att det ska vara låga trösklar. För de allra flesta deltagarna var det första kontakten med facket. I år var temat hur man kan påverka på arbetsplatsen och i samhället. Föreläsaren Tiffany Kronlöf pratade om vad man själv har för makt och vad man kan göra med den för att hjälpa sig själv och andra.

Emmra Saltin
Emmra Saltin, verksamhetsassistent på Handels avdelning i Sundsvall.

Finns det särskilda utmaningar för unga i handeln? 

– Absolut, bland annat låga kontrakt. Av 60 deltagare var det bara tre som hade heltidstjänster. Det är också många som har felaktiga kontrakt eller villkor som inte är okej. Det kommer upp många frågor på sådana här träffar och det är många som inser att det blivit lurade eller utnyttjade på olika sätt.

”Fick inblick i facket”

Vad var det viktigaste som träffen gav?

Deltagarna fick en inblick i vad facket är och gör. De kände också att de fick inspiration hur de kan påverka på sin arbetsplats och hur man engagerar sig på olika sätt. När jag läser utvärderingarna var de övervägande nöjda med helheten och de allra flesta ville ha en dag till för de vill veta ännu mer – vilket känns superkul!

Tiffany Kronlöf pratade om makt på Årets grej i Sundsvall.
Tiffany Kronlöf pratade om makt på Årets grej i Sundsvall.