David Landgren Cubus Drottninggatan, Stockholm

Du arbetar på gatan där en man i stulen lastbil dödade fem personer 2017. Tänker du ofta på händelsen?

– Ja, ibland. Då jobbade jag på H&M mittemot och var där när det hände. Det är något jag aldrig kommer att få ur mina tankar. Det har blivit något slags trauma, inte så att jag lider av det i dag, men det finns där i bakhuvudet och jag reagerar starkt varje gång jag hör sirener på jobbet.

Fick ni bra stöd av arbetsgivaren?
– Absolut, alla som var där fick ledigt och vi fick träffa kuratorer så att vi kunde sätta ord på våra känslor. Jag tycker att det sköttes väldigt snyggt och professionellt.
– Direkt efter attentatet cirkulerade det många felaktiga uppgifter på sociala medier. Ledningen gick snabbt ut med korrekt information så att ryktena aldrig tog fart bland personalen. Det var en viktig sak för att minska känslan av total panik.

Esra Öcut Kappahl, Kista Galleria, Stockholm

Tänker du på att en allvarlig våldshändelse kan inträffa när du jobbar i butiken?
– Ja faktiskt, jag tänker ofta på var jag skulle gömma mig och hur jag skulle få med mig så många kunder som möjligt. Jag var praktikant på H&M på Drottninggatan 2017 när fem personer dödades så den händelsen bär jag med mig för alltid. Det är ju helt sjukt egentligen att man ska ha sådana tankar en helt vanlig dag på jobbet, men tyvärr är det så för mig.

Har du fått någon utbildning av din arbetsgivare?
– Ja vi har en pärm där det står om hur man ska tänka kring säkerhet och allvarliga våldshändelser. Vi ska läsa den regelbundet och skriva under med datum och namn. Det första man ska göra är att söka skydd och ta med folk omkring som kanske inte vet vad nödutgångarna finns. Larma polisen ska vi göra först när vi är i trygghet.

Athier Almousawi Butikschef på Specsavers Kista Galleria, Stockholm

Har du fått utbildning om vad du ska göra vid till exempel en skjutning eller attentat i närheten av din butik?
– Ja, för tre månader sedan hade alla butikschefer här i centrum ett möte som polisen och Securitas höll i. Det har varit mycket prat om skjutningar och terrorhot så det var skönt att lyssna på dem som verkligen vet hur man ska agera.

Vad lärde du dig?
– Massor. Tidigare tänkte jag att det bästa är att ingripa och försöka sätta stopp för det som sker, men det är ju helt fel. Det är inte värt att riskera livet. Blir det till exempel en skjutning gäller det att fly och försöka hjälpa så många kunder och andra människor som möjligt att komma i säkerhet. Först därefter ska man larma.

Sara Azizi Stadium, Kista Galleria, Stockholm

Är du rädd för att hamna mitt i en våldsam situation?
– Nej, jag har jobbat med bevakning så jag är ganska erfaren när det gäller säkerhet och oförutsedda händelser. Jag kan hantera hot och ta tillbaka varor som tjuvar försöker stjäla. För ett par veckor sedan fångade jag en kille som hade väskan full av obetalda vinterjackor. Trots att han hotade mig fick jag ändå tillbaka jackorna.

Vet du hur du ska agera om det händer något riktigt allvarligt, en skjutning eller ett attentat?
– Om det är vapen inblandade finns det inget att diskutera. Då måste du släppa allt och söka skydd direkt och larma först när du är i säkerhet.