– Sjukvården skriker efter blod och det ska vara enkelt att göra en samhällsinsats. Blodcentralen är oftast bara öppen på arbetstid och man ska inte behöva förlora komp eller pengar, säger Linnéa Söder, vice klubbordförande på lagret i Halmstad.

Det började med att en medlem som brukade lämna blod hörde av sig till fackklubben och tyckte att man borde kunna få göra det på arbetstid.

På grannlagret Martin och Servera fanns redan förmånen.

– Vår arbetsgivare var positiva till idén när vi kom med den, vilket var lite oväntat, eftersom de varit svåra att förhandla med kring intressefrågor. Men de hade en hel del frågor kring hur det skulle påverka produktionen.

Går att jobba efter blodgivning

En person kan inte lämna blod mer än ett par gånger per år och det går oftast bra att jobba efteråt om man undviker de tyngsta uppgifterna.

Enligt det nya avtalet får anställda två timmars permission för att lämna blod på arbetstid.

Man ska också ansöka om ledigheten två veckor innan.

Bara lagren som får lämna blod

Än så länge gäller permissionen bara på Biltemas lager i Halmstad och Falkenberg och inte på butikerna.

Några har redan hunnit utnyttjat permissionen.

Har du själv lämnat blod?
– Inte än! Jag har varit på ett första möte, men eftersom jag varit utomlands måste jag vänta ett halvår.

Fakta: Så funkar blodgivning

Blod är en färskvara som inte kan lagras längre än sex veckor. Blod används bland annat till operationer och behandlingar av olika sjukdomar.

För att få lämna blod ska du vara mellan 18 och 60 år, väga över 50 kilo och vara frisk. Du får inte lämna blod om du är gravid, nyligen har besökt vissa länder eller kan ha utsatts för blodburen smitta. 

Du lämnar fyra och en halv deciliter blod per gång. Blodet kontrolleras för att förhindra att smittsamma sjukdomar som hiv och hepatit sprids.

Du kan arbeta som vanligt efteråt, men ska undvika att intensiv träning det närmaste dygnet.

Källa: 1177