Från den 1 november måste arbetskraftsinvandrare som kommer från länder utanför EU tjäna minst 27 360 kronor i stället för 13 000 kronor som det var tidigare. Siffran baseras på 80 procent av en svensk medianlön.

– Vi har inte hört om att våra medlemsföretag och anställda hos dem direkt påverkas av den nya lönegränsen i någon större omfattning. Men vi är starkt kritiska mot regeln som sådan. Sett över hela arbetsmarknaden får den stora konsekvenser för vissa arbetsgivare, anställda och hela branscher, och i förlängningen för den svenska konkurrenskraften, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handels.

Skönhetsbranschen påverkas mest

Handels chefsekonom Stefan Carlén ser inte heller att de nya reglerna kommer att påverka handeln i stort, förutom när det kommer till skönhetsbranschen.

– På framför allt nagelsalonger finns en större grupp arbetskraftsinvandrare. Men tyvärr tror jag inte att det höjda kravet kommer att hjälpa mot oseriösa företagare. Där ser det bra ut på pappret med rätt löner men bakom fasaden kräver de tillbaka lönen från sina anställda. Oftast går arbetsgivarna fria om fusket upptäcks medan arbetstagaren blir utvisad.

Stefan Carlén, chefsekonom på Handels.

Kritik mot försörjningskravet

Både arbetsgivare och de fackliga centralorganisationerna TCO och Saco har kritiserat det nya försörjningskravet, mycket på grund av att det hotar den svenska modell där fack och arbetsgivare bestämmer lönenivåer och staten håller sig borta.

– Det innebär en stor påfrestning, och en reell risk, för den svenska modellen när staten på det här sättet blandar sig i lönebildningen, säger Ola Axelsson på Svensk Handel.

Stefan Carlén tycker att det är rimligt att höja försörjningskravet eftersom han tycker att 13 000 är alldeles för lågt. Men han vill gärna kunna utvärdera hur de nya reglerna kommer påverka olika branscher innan han gör några exakta uttalanden om vad han tycker om dem.

LO välkomnar höjningen

Däremot går LO, som Handels är en del av, mot strömmen och välkomnar höjningen.

– Vi tycker att det här är ett dåligt förslag, men att det är bättre än att ha det oreglerat. En oreglerad arbetskraftsinvandring är fullkomligt förödande för arbetare och lågavlönade i Sverige. Det öppnar helvetets portar, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till tidningen Arbetet.