Sara Granskning

När Sara säger ifrån angående arbetsgivarens oönskade närmanden förändras allt, plötsligt går chefen inte att nå.

Sara känner hur det kryper i kroppen. Hon är sjukskriven, men saknar att ­arbeta. Genom kontakter får hon ­erbjudande om att arbetsträna hos ett företag.

Företaget, som säljer friluftsprodukter, är välkänt i den lilla staden, och ägs av en vän till Saras make.

Hon blir väl­kom­nad med öppna armar. Först arbets­tränar hon på lagret och snart kommer frågan – vill du stanna? 

– Jag blev överlycklig, det var ju så roligt! Jag kände mig uppskattad och duktig, och tackade ja rakt av, berättar Sara.

Men något anställnings­intyg för Sara skrivs aldrig. Det ska komma att få stora konsekvenser. 

Bara två veckor efter att ­Sara ­erbjudits en fast anställning ­ringer arbetsgivaren och berättar att det finns en ledig position på sälj- och ordersidan. Det är kollegan Malin som avskedats och hennes roll står nu till ­Saras förfogande. 

– Chefen sa att Malin fått psykoser och var en riktig psykopat. Hon hade sprungit runt, skrikit och varit jätteelak mot kollegor.

Stämmer för ogiltig uppsägning

Den före detta kollegan Malin stämmer företaget för ogiltig uppsägning.

Efter­som parterna nu hamnat i en juridisk tvist kan återigen inga anställningspapper för ­Sara skrivas på. Det ser inte bra ut, menar arbetsgivaren.

– Vi var ju inprogrammerade på att Malin hade betett sig jätteilla. Så jag tänkte att det var okej och han gav sitt ord på att det inte fanns några bekymmer med min anställning. 

Fallet med Malin blir en dyr historia för företaget, men vad som egentligen hände sopas under mattan. Då har Sara ingen aning om att Malin inte alls fått någon psykos.

Det som hände henne följer i själva verket ett mönster som upprepats när en anställd sagt ifrån och blivit ”obekväm”. Då har chefen gjort sig oanträffbar, ljugit och hotat med rättsliga åtgärder.

Det beteendet är något som Sara snart själv kommer att få uppleva.

Hand på rumpan

Men där och då, i början av 2021, går det mesta bra. Jobbet som hon tagit över efter Malin är givande och på Saras bord ligger mängder av säljordrar som vittnar om att arbetet går bra. 

Det finns bara ett problem, ­chefen. Han ringer ofta på kvällarna och slår sig ner i fåtöljen i Saras arbetsrum. Det börjar med en vänskaplig hand som vilar på axeln.

Allt oftare glider den ner längs ryggen och landar i svanken. 

– Jag kände mig obekväm, men tänkte att jag överreagerade. Dessutom var det min makes vän, det kändes orimligt att han skulle vilja något mer.

Men ett halvår efter att Sara anställts fortsätter handen ner till rumpan.

– Jag var chockad och äcklad. Och jag hade ­enorma skuldkänslor för att jag inte sagt ifrån tidigare och berättat för min man.

Nästa gång chefen ställer sig nära säger Sara ifrån. 

Från den dagen förändras allt. Telefonen är tyst, fåtöljen står tom. Chefen slutar prata med Sara och hon börjar få panik.

– Då tänkte jag: Herregud, jag gjorde fel som sa ifrån.

Jag kände mig obekväm, men tänkte att jag överreagerade. Dessutom var det min makes vän, det kändes orimligt att han skulle vilja något mer.

Sara

Blir utskälld vid återkomst

Det är juni och Sara åker iväg på en säljresa till kunder. Resan blir lyckad men väl tillbaka på jobbet undrar chefens syster var hon har varit. Sara blir utskälld.

–  De visste ju var jag hade varit, det stod i schemat, hon hade ju själv gett mig bilnyckeln. Jag förstod inte alls vad de höll på med.

Det känns som om arbets­givaren letar fel i allt Sara gör. 

– Det var helt ohållbart, jag behövde få besked från chefen för att kunna gå vidare med ord­rarna. Men han svarade varken på mejl eller telefon och inte en kotte pratade med mig på jobbet, berättar Sara. 

Till slut skickar hon ett sms till sin chef och frågar om de kan reda ut vad som hänt. Chefen svarar att han är mycket missnöjd med hennes arbete. 

När Sara några dagar senare öppnar datorn på jobbet möts hon av ”Password incorrect”. Sara tittar på tangenterna och testar på nytt, bokstav för bokstav. 

– Jag satt där och dunkade på tangenterna. Till slut ringde jag min man, som sa att jag nog fått sparken, och att det var dags att ta kontakt med facket. 

Handels: Minns fallet resten av livet

Nästa dag ringer Sara till Handels, och för första gången berättar hon allt, även om det sexuella ofredandet. Ombudsmannen uppmanar Sara att stanna hemma från jobbet och göra en polis­anmälan.

– Det här är ett sådant fall man bara hör om, som man inte tror någonsin kommer att hamna på ens bord. Det innehåller alla ­dåliga ingredienser och dess­utom har det skett på ett systematiskt och återupprepat vis. Jag kommer att minnas det här fallet för resten av mitt liv, säger Jessica Karlsson, försteombudsman på Handels.

Anmälan om det sexuella ofredandet läggs ner i brist på bevis men en facklig process drar i gång.

Handels menar att Sara varit fast anställd och sagts upp på felaktigt sätt, medan företaget hävdar att Sara varit tillfälligt anställd och sagts upp på grund av arbetsbrist.

Samtidigt som tvisten drar i gång sitter två män på en restaurang i den lilla staden och lunchar i sommarvärmen. Det är med en viss förhoppning som Johan tackat ja till lunch­inbjudan från Saras chef. 

– Jag hade varit butikschef länge och fick frågan om jag kunde komma in och jobba som hans högra hand. Han sa att jag var precis den han behövde, och jag behövdes fort. Som alla andra blev jag lovad guld och gröna skogar.

Omedveten om vems jobb han just erbjudits tackar Johan ja. Det kommer att bli avgörande för den rättsprocess som Sara är på väg att dras in i, för hennes chef hävdar att det förelåg ­arbetsbrist. 

Anklagas för stöld

På Handels kontor råder full aktivitet. Sara har anklagats för att ha stulit och olovligen använt företagskortet. Det är ovanligt aggressivt och ombudsmännen tvingas att koppla in en jurist. Efter­som företaget saknar kollektiv­avtal går ärendet till tingsrätten.

– Jag häpnade, de ljög. Vi hade ju bevis för att anklagelserna var falska men ändå blev det en sådan självrannsakan. Hade jag råkat göra något fel? Jag nagel­for allt, berättar Sara. 

Så händer det som inte får hända. Mitt i all stress och ångest får Sara en hjärn­blödning. På ett operationsbord i Linköping genomgår hon en öppen skall­operation.

Hennes hjärta stannar och startas upp. Komplikationerna blir svåra och hon ligger i koma i två veckor.

Hur hamnade hon här? I journalen står det högt blodtryck.

Vi satt där i fyra ­timmar och pratade om vad chefen hade gjort mot oss allihopa. För första gången kunde vi sitta ihop och skratta, vi hade inte inbillat oss.

Sara

Ryktesspridning tar fart

Medan Sara vårdas på sjuk­hus pågår en ryktesspridning i den lilla staden. Johan, kun­derna och även Saras tidigare chef från den förra arbetsplatsen blir kontaktade av arbetsgivaren.

– De var så vältaliga och ­insinuerade att Sara skulle ha begått allvarliga fel. Sara hade ju jobbat hos mig i flera år och något sådant hade jag aldrig märkt av. Så de var nog besvikna över att jag inte kunde få henne att framstå som mer klandervärd. Det hela var olustigt, säger Lena, Saras chef från en tidigare arbetsplats.

Efter fyra månader på företaget får Johan och en annan kollega sparken.

– Chefen försvann, för att sedan utan förvarning avskeda oss. Jag stod med tre barn, ett nybyggt hus och hade blivit lovad en ljus framtid. Sedan frågade de dess­utom min ­gamla arbetsplats om jag hade dyslexi och hade smitit från arbetsuppgifter tidigare. Det var absurt, berättar Johan.

Historien återupprepas och snart ersätts Johan av en ny­anställd, som i sin tur byts ut mot en annan.

När Sara drabbas av hjärnblödningen väcks något hos hennes make. Han, som själv har jobbat i 15 år som skydds­ombud, måste hjälpa sin fru allt han förmår. 

– Jag hade ju inget val. Jag hade hört om ryktesspridningen bland vänner, och kände att så här kan man inte behandla min familj.

En dag kontaktar han Johan, Saras avskedade ersättare.

– När Saras make ringde mig föll polletten ned. Jag förstod plötsligt hur allt hängde ihop. Arbetsgivarens historier stämde inte, och jag var inte ensam, ­berättar Johan.

8 personer vittnar om oklara uppsägningar

I det lilla samhället nystas nu en historia upp med flera anställda som drabbats av liknande behandling av chefen. Saras make träffar åtta personer som alla vittnar om hur de sagts upp på oklara grunder. 

När Handelsnytt granskar fallet kommer vi i kontakt med ytterligare två personer. Åtta av tio personer vi talat med uppger att de har fått utstå liknande anklagelser, om allt från stölder och slarv till samarbetssvårig­heter.

Åtta personer upplever att arbetsgivaren utsatt dem för utfrysning och sju av dem har fått utstå olika varianter av negativ ryktesspridning.

I januari 2023 är det dags för huvudförhandling i tingsrätten. Fyra tidigare anställda kallas som vittnen. Ett av dem är Malin, som enligt arbetsgivaren drabbats av psykoser.

– I början ifrågasatte jag mig själv så mycket, nu i efterhand tänker jag: Hur fan kunde jag gå på allt det där? Allt han sa om Malin var en stor lögn! Han var så manipulativ, säger Sara.

Röster från tidigare anställda

Anställd 2012-2020: ”I åtta år tog jag stort ansvar för verksamheten men hade aldrig haft ett lönesamtal. Till slut bad jag om ett, men chefen vägrade. Ovetande fick jag en mindre förhöjning men inget samtal. Jag var besviken och upplevde mig utfryst, chefen pratade inte med mig på fyra månader. Sedan fick jag sparken.”

Anställd 2011-2015: ”I stället för att prata direkt med mig så tog man min tjänstebil och rekryterade en ­ersättare. I smyg byttes jag ut. Jag var utfryst, stressad och när jag väl fick sparken var det en lättnad att gå vidare. Så chefens strategi fungerade verkligen. Det gick inte att jobba vidare, det hade han sett till.”

Anställd 2014-2016: ”Chefen sa upp mitt kontrakt via sms. Han sa att han sökt mig under en längre tid, det stämde inte. Sedan började han sprida rykten bland mina vänner om att jag stulit.”

Anställd 2020: ”Han sålde in jobbet som guld och gröna ­skogar och så kom man till ett ’living hell’. Det var jätterörigt och jag tror att chefen ­uppfattade det som ett hot när jag bad om mer ordning. När jag försökte lösa problemen så undvek han mig. Jag fick sparken och anklagades för diverse fel.”

Anställd 2021: ”Stämningen var dålig på företaget men ­chefen försvann och var okontaktbar.
Sedan ringde han och sa att antingen skulle jag eller hans syster få sluta, vi kom ju inte överens. Jag valde att sluta eftersom jag inte trivdes. Det kändes som ett ömsesidigt beslut.”

Anställd 2022: ”De gjorde om min provanställning till timanställning och sa att det saknades jobb. Men sedan anställde de en annan kille, det kändes ju lite konstigt. Jag fick för få timmar så jag skaffade ett nytt jobb.”

Anställd 2022-2023: ”Jag blev lovad så mycket och sa upp mig från ett väldigt stabilt jobb. Ganska snart kände jag mig utfryst och fick sedan sparken. Enligt dem slarvade jag med ordrar, men jag förstod inte hur det var möjligt. Jag tog åt mig så mycket av deras kritik.”

Domstolen går på Saras linje

Domstolen går helt på Saras linje och instämmer i att Sara var fast anställd och hamnade i onåd hos arbets­givaren vid samma ­tidpunkt som hon påpekade att chefen betett sig olämpligt.

Hon sas sedan upp på felaktiga grun­der, då det inte före­låg någon arbetsbrist efter­som Johan anställdes strax därefter.

Övriga vittnesmål talar också för att arbetsgivaren på ett godtyckligt och återupp­repat vis hävdat ”arbetsbrist” när anställda varit obekväma.

– Det glädjande med den här domen är att tingsrätten tittade på helheten. Liksom vi såg de mönstret av hur flera anställda behandlats på ett liknande sätt som Sara. Det stärkte vår berättelse. Det ska tingsrätten ha en eloge för, kommenterar förbundsjuristen Sonia Ericstam.

Arbetsgivaren: Kritiken felaktig

När Handelsnytt kontaktar företaget för en intervju svarar arbetsgivaren att den kritik som tidigare anställda riktat mot honom är felaktig.

Han beskriver också på vilket sätt flera av hans anställda ska ha begått grova fel. 

Arbetsgivaren menar att Sara bland annat varit en ”bedragerska” och att anställda ska ha ”fabricerat egna positioner och arbetsuppgifter”.

Arbetsgivaren menar också att tingsrätten medvetet ska ha ”förfalskat våra vittnesmål samt ändrat i efterhand så det passar in i mot­partens vittnesmål”.

Kan blicka framåt

Efter rättegången ­träffas alla Saras ­vittnen på ett fik i den lilla staden.

– Det var så skönt. Vi satt där i fyra ­timmar och pratade om vad chefen hade gjort mot oss allihopa, det fanns verkligen en röd tråd. För första gången kunde vi sitta ihop och skratta, vi hade inte inbillat oss. Vi gav oss själva och varandra en chans till upprättelse, det kändes fantastiskt, berättar Sara.

Nu kan hon äntligen blicka framåt. Efter hjärnblödningen mår hon bra, och nu kryper det i kroppen igen.

Hon vill arbeta på nytt och det finns en arbets­givare som redan väntar på ­henne. Sara ska få arbetsträna som köksbiträde. 

– De är helt fantastiska på den nya arbetsplatsen. Ibland kan det vara svårt att lita på den känslan, men de har verkligen ­tagit sitt ansvar som arbets­givare. I slut­ändan kom det ändå något bra ur det här. Nu vågar jag drömma om framtiden igen. 

Fotnot: Sara och alla hennes kollegor heter egentligen något annat.

Så gjordes granskningen

• Handelsnytts reporter har intervjuat 16 personer som stått i kontakt med det aktuella företaget. 

 • Vi har granskat två rättsfall som företaget och de intervjuade varit involverade i. 

 • Vi har tagit del av mejl, sms och dokument som styrker de intervjuades berättelser.