Nu slipper alla medarbetare på Biltemas lager löneavdrag för cancerscreening. Pierre Ericsson är klubbordförande.

Vad är det ni har förhandlat fram?
– Vi har lyckats förhandla fram permission för cancerscreening. Det här är en win-win-win för alla parter, för sjukvården, för arbetsgivaren och för oss, säger Pierre Ericsson.

Tidigare i höstas fick ni igenom att anställda får lämna blod på arbetstid.
– Ja, vi tänkte att vi kör en liknande grej och fortsätter försöka få till fler saker man kan göra på betald arbetstid, så att man slipper löneavdragen.

”Arbetsgivaren väldigt positiv”

Var det en tuff förhandling?
– Nej, det här är nog den förhandling med mest samförstånd jag varit med i. Arbetsgivaren har varit väldigt positiv, här har vi hittat en väg att göra gemensam samhällsnytta. 

– Vissa tycker att det är obehagligt att gå på de här hälsoundersökningarna. Men nu kan man i alla fall tänka att det är på betald arbetstid, så kanske får man ytterligare ett incitament att gå, säger Pierre Ericsson.

”Bra tajming med Handels debattartikel”

Dagen efter att klubben kallat arbetsgivaren till förhandling publicerades en debattartikel i Göteborgsposten med bland andra Handels ordförande Linda Palmetzhofer, Cancerfonden och Kommunals ordförande Malin Ragnegård som avsändare.

– Det var bra tajming för oss, vi kunde använda oss av den debattartikeln i förhandlingsarbetet, säger Pierre Ericsson. Cancerfonden uppmanar arbetsgivare att ge sina medarbetare permission för att gå på screening. Flertalet av dem som uteblir kommer från områden med lägre inkomster. Men genom undersökningar vet man att 6 av 10 hade gått om man hade fått göra på betald arbetstid. Så det här känns väldigt bra, säger Pierre Ericsson. 

3 nationella screeningprogram

Bröstcancer: Röntgenundersökning av brösten, mammografi, rekommenderas för kvinnor mellan 40–74 år. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen för kvinnor, och hälften av alla bröstcancerfall upptäcks genom screening.
Livmoderhalscancer: Livmoderhalscancer upptäcks med gynekologisk cellprovtagning. Kvinnor mellan 23– 64 år kallas till screening.
Tjock- och ändtarmscancer: Screening för tjock- och ändtarmscancer görs genom koloskopiundersökning för personer mellan 60–74 år var 10:e år.
Det är Socialstyrelsen som ansvarar för rekommendationer om nationella screeningprogram, men det är upp till varje region att bestämma om screeningen ska erbjudas. Screening för prostatacancer ingår inte i det nationella programmet. Alla män kan dock själva göra ett PSA-prov på sin vårdcentral.