Den 64-årige man som äger lågprisvaruhuset åtalades i början av januari för 17 fall av sexbrott mot fyra anställda kvinnor.

Det rör sig bland annat om grovt sexuellt övergrepp och grovt sexuellt ofredande.  

– Mannen har tagit på kvinnorna på ett sexuellt sätt, utanpå kläderna och i ett par fall innanför kläderna, säger åklagaren Jenny Granqvist till Handelsnytt.

Särskilt hänsynslös

Mannen har enligt henne varit särskilt hänsynslös i och med att händelserna skett på jobbet och på en abetsrelaterad fest.

Butiksägaren har varit kvinnornas chef och alla fyra har varit provanställda.

– De har varit extra utsatta i och med att de befunnit sig i en beroendeställning gentemot mannen, säger Jenny Granqvist.

Kontaktade facket

Brotten ska ha ägt rum mellan juni och september i år på de anställdas arbetsplats samt vid en personalfest i mitten av augusti.

Mannen greps sedan en av kvinnorna kontaktat Handels och fått hjälp av en ombudsman att polisanmäla händelsen.

Under utredningen har fler brottsoffer hört av sig. Den misstänkte sitter häktad sedan slutet av oktober.

Grovt övergrepp

Två av kvinnorna har enligt åtalet utsatts för grovt sexuellt övergrepp i form av närgånget tafsande innanför kläderna i samband med personalfesten i augusti.

Åtalet omfattar också en rad fall av grovt sexuellt ofredande i form av tafsande samt ovälkomna pussar, kramar och kommentarer.

Flera av händelserna ska ha ägt rum på kvinnornas arbetsplats.

Stark bevisning

Jenny Granqvist bedömer bevisningen som stark.

– Det är fyra målsägande som lämnat liknande berättelser. Utomstående personer har hört vad de berättat och i några fall sett vad som hänt. Mannen har också skickat ett sms med sexuellt innehåll, säger Jenny Granqvist.

Extra allvarligt

Daniel Andersson, ombudsman på Handels i Dalarna, betonar precis som åklagaren att brottsligheten är extra allvarlig i och med att den skett på jobbet då kvinnorna varit provanställda.

– De har varit extra utsatta. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Daniel Andersson.

Rättegången i Falu tingsrätt pågick i fyra dagar och avslutades den 25 januari. Den åtalade mannen nekade till brott och hävdade att han utsatts för en komplott.

Åklagaren yrkade på att han skulle dömas till minst tre års fängelse. När rättegången avslutades försatte tingsrätten honom på fri fot. Han hade då suttit frihetsberövad i tre månader.

Dom meddelas den 8 februari.