– Arbetsgivaren har varit väldigt transparent med vad för uppgifter som läckt ut och de har uppdaterat personalen med information varje dag. Jag tror att det har haft en lugnande effekt, säger Kent Jansson, anställd och facklig samordnade på Coop Värmland.

Stor hackerattack

Den 22 december gick det plötsligt inte att använda kortterminalerna på Coop Värmlands butiker. Snart stod det klart att företaget drabbats av en stor hackerattack.

Sedan tidigare är det känt att personuppgifter från medlemsregistret läckt ut.

Nu rapporterar Nya Wermlands-tidningen att känslig personal- och säkerhetsinformation också hamnat i händerna på hackarna. Coop Värmland har runt 1 200 anställda.

Kent Jansson. Foto: Madeleine Andersson.

”Hemskt det som skett”

– Det är hemskt det här som skett. Det finns risk att medarbetare känner sig uthängda. Mediarapporteringen om vad det finns för uppgifter ute har spätt på oron hos anställda, upplever Kent Jansson.

Han säger att facket inte ska ha haft någon information lagrad på den server som blivit hackad.

”Allvarligt brott”

Klas Olsson är kommunikationschef på Coop Värmland.

Han säger att företaget direkt tog in extern expertis för att täppa till läckan. Ärendet anmäldes både till polisen och till Integritetsskyddsmyndigheten.

– Vi har blivit utsatta för ett allvarligt brott. Det kunde vi konstatera redan innan jul. Vi har precis som alla andra företag sparat information från bland annat medarbetarsamtal. Orsaken till att det läckt ut kan jag inte uttala mig om utan det får utredningarna visa.

Anställda kan höra av sig till krisledningen

Klas Olsson säger att oroliga anställda har kunnat höra av sig när som helst till företagsledningen och säkerhets- och it-chef. Även företagshälsovården finns för personer som mår dåligt.