Hur ska jag tänka om jag är ny på jobbet och inte vågar fråga om hjälp?   

Som ny på jobbet går det nästan inte att fråga för mycket. Kollegornas tålamod med någon som är ny är i regel mycket högt. Det är faktiskt så att de flesta gillar när människor frågar eftersom det visar att man är intresserad och inte vill göra fel. Kom ihåg att alla människor går runt och tvivlar på om man duger eller inte, det är mänskligt. Men på en arbetsplats gäller det att försöka komma över de tankarna. Det förklarar Christer Eldh som är forskare vid Lunds universitet, och har studerat sociala koder på arbetsplatser. 

Vad gör jag om jag inte vet svaret på en kunds fråga?   

Det kan vara svårt att erkänna för sig själv att man inte kan. Om en sådan situation uppstår gäller det att vara vänlig, trevlig och visa att du är intresserad av kunden. Berätta sedan för kunden att du är ny på jobbet men att du har en erfaren kollega som du ska hämta eller rådfråga. Då kommer kunden med största sannolikhet känna, vilken tur att du inte stod och låtsades veta en massa saker.   

Min chef säger att jag ska arbeta ensam, men det känns inte bra. Vad ska jag göra?

Att arbeta ensam kan vara en jobbig situation, speciellt om man är ny på jobbet. Mitt tips är att fråga chefen innan ditt ensamma pass börjar hur du ska göra om det dyker upp situationer som du inte begriper dig på eller känner dig obekväm med.    

Hur länge är det okej att göra fel och inte förstå arbetsuppgifter?

Det brukar vara allt från några veckor till flera månader beroende på vad det är för arbete och hur kvalificerat det är. Som ny kommer man att glömma bort en del saker, det är helt normalt. Glöm inte bort att det är helt okej att ställa frågor.    

Hur social ska jag vara med mina kollegor? Hur ska jag bete mig?   

När man är ny på jobbet handlar det om att ta lagom mycket plats. Men vad är lagom mycket plats egentligen? 

Det är såklart bra att ta för sig och visa framfötterna, men se till att inte tränga dig på. Ett tips är att inte börja med att tillrättavisa människor. Var till en början i stället ödmjuk inför det sociala samspelet och hur det fungerar på arbetsplatsen. Som ny kan det kan ta lite tid innan man får en tydlig roll i gruppen.      

Vad händer om jag skulle råka försova mig? 

Det är aldrig okej att komma för sent, oavsett om man är ny eller inte. Sedan händer såklart saker i livet som kan ställa till det. Om det inte sker ofta, finns det i regel en acceptans för det. Men att bara komma för sent för att man försovit sig utan någon anledning är inget att rekommendera, säger forskaren Christer Eldh.