På personalfesten i augusti tycks ägaren till lågprisvaruhuset ha spårat ur totalt. Det var då han utsatte Bea för ett grovt sexuellt övergrepp inne på en toalett.

Alva pussade han på bröstet, lyfte upp klänningen och tryckte in sitt huvud mellan hennes ben.

Under kvällen tafsade han närgånget på kvinnorna flera gånger och på natten skickade han en sexinvit med sms.

Åtta av de femton brott som tingsrätten dömt honom för begicks i samband med festen där både chefen och flera av de anställda var rejält berusade.

Men det började inte där. Även i vardagen på jobbet hade varuhusägaren betett sig gränslöst mot flera anställda.

Kram på intervjun

På försommaren 2023 sökte Alva och Bea jobb på det nya lågprisvaruhus som skulle öppna i den gamla yllefabriken i Sågmyra mellan Falun och Leksand.

Båda tyckte den 64-årige ägaren verkade trevlig, men kanske var det lite udda att han kramades redan på anställningsintervjun.

Båda kvinnorna fick en provanställning i tre månader, med tanken att den skulle övergå i fast jobb.

Fast någon vecka efter öppningen i slutet av juni började chefen prata om att inte alla skulle få vara kvar. ”Efter det gick vi på tårna”, har Alva förklarat för tingsrätten.

”Sideboobs”

Chefen, som är mer än dubbelt så gammal som de anställda kvinnorna, gav komplimanger som handlade om kroppen och gjorde Alva obekväm.

Och han blev alltmer närgången. Mest varje dag blev kramarna till sideboobs, det vill säga han lät handen glida ner från axeln till sidan av bröstet och klämde till.

Kvinnorna fick också smekningar längs ryggen till rumpan. Det kunde vara i butiken när de stod och jobbade.

Alva ville inte ställa till en scen framför kunderna, och hon drog sig för att ryta till mot sin chef.

”Har man en provanställning vill man inte säga ifrån så mycket för då ryker man”, har hon sagt till polisen.

Favoriten mest utsatt

Enligt Alva var Bea chefens favorit, men det innebar också att hon var mest utsatt. En dag på kontoret drog varuhusägaren ner Bea i sitt knä och tryckte till hennes underliv utanpå kläderna.

Två kollegor, sommarjobbaren Cajsa och provanställda Disa, har också upplevt chefens händer på bröst och rumpa när de arbetat i varuhuset.

I deras fall har kränkningarna varit mindre allvarliga än mot Alva och Bea.

Kort efter personalfesten fick Alva besked att hennes anställning skulle avslutas. Hon kontaktade Handels, och med hjälp av ombudsmannen Daniel Andersson polisanmälde hon sin chef. 

Beas provanställning övergick däremot i fast jobb. Men i mitten av september gjorde även hon polisanmälan.

Nytt brott: Grovt sexuellt ofredande

Regering och riksdag har på senare år velat betona att samhället ser allvarligt på sexuella kränkningar, inte minst i spåren av metoo-rörelsen.

Den 1 augusti 2022 skärptes lagen i flera avseenden. Bland annat infördes det nya brottet grovt sexuellt ofredande. Det syftar på en allvarlig kränkning av en persons sexuella integritet. Ett grovt brott ger strängare straff och högre skadestånd än ett ofredande av ”normalgraden”.

Brottet bedöms som grovt om gärningsmannen har visat särskild hänsynslöshet. Till exempel om han utnyttjat att offret befunnit sig i en utsatt situation eller var i beroendeställning till gärningsmannen.

Dömd för 15 brott

I slutet av oktober anhölls 64-åringen. Han satt häktad fram till rättegången i januari. I februari dömdes han av tingsrätten i Falun för 15 sexbrott.

Det allvarligaste var grovt sexuellt övergrepp mot Bea. Han dömdes också för försök till sexuellt övergrepp mot Alva.

De övriga brotten har bedömts som sexuellt ofredande. Mot Alva och Bea har de begåtts både på festen och på jobbet, mot Cajsa och Disa enbart på jobbet.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i ett och ett halvt år.

Straffvärdet är egentligen högre, men domstolen tog hänsyn till att domen allvarligt skulle skada hans affärsverksamhet.

Överklagar

Både 64-åringen och åklagaren har överklagat domen till hovrätten.

Varuhusägaren hävdar att han är helt oskyldig och ska frikännas.

– Inget av det han var åtalad för har hänt, sa hans advokat Anders Ericson till Handelsnytt när domen föll.

Åklagaren Jenny Granqvist vill tvärtom att han ska dömas hårdare. Hon anser att de flesta fallen av sexuellt ofredande ska bedömas som grova.

Hon motiverar det med att brotten har skett på jobbet och en arbetsrelaterad fest och att de utsatta kvinnorna var provanställda.

Brottsoffer och vittnen uppsagda från varuhuset

Efter tingsrättsdomen kallade varuhusägaren Handels till uppsägningsförhandlingar. Verksamheten skulle organiseras om och öppettiderna minskas.

Förhandlingarna ledde till att fyra anställda sades upp. Bland dem fanns brottsoffret ”Bea” och personer som vittnat i brottsutredningen.

Företaget har enligt facket skött uppsägningarna korrekt.

Provanställd extra utsatt

Falu tingsrätt ansåg inte att det 64-åringen gjort var tillräckligt allvarligt för att bedömas som grovt sexuellt ofredande.

”Att bedöma sexuella gärningar som särskilt hänsynslösa, enbart på grund av att de skett på arbetsplatser eller begåtts av chefer mot anställda är att gå för långt”, skriver tingsrätten i domen.

Jenny Granqvist, åklagare.

Åklagaren Jenny Granqvist menar att tingsrätten har missat en viktig aspekt.

– Att kvinnorna har varit provanställda innebär att de varit extra utsatta, anser hon.

Den osäkra anställningen har enligt åklagaren varit en avgörande faktor för dem att ”stå ut med” övergreppen eftersom de uppfattat att de varit beroende av sina arbeten.

Därför var målsägandena ”både utsatta och i en beroendeställning, vilket gärningsmannen utnyttjade”, skriver hon till hovrätten.

Svea hovrätt räknar med att avgöra målet någon gång under 2025.

Varuhusägarens brott enligt tingsrätten

Mot Alva. På festen: Försök till sexuellt övergrepp, sexuellt ofredande (fyra fall). På jobbet: Sexuellt ofredande. 
Skadestånd: 156 000 kr.

Mot Bea. På festen: Grovt sexuellt övergrepp, sexuellt ofredande (tre fall). På jobbet: Sexuellt ofredande (tre fall).
Skadestånd: 224 000 kr.

Mot Cajsa. På jobbet: Sexuellt ofredande.
Skadestånd: 20 000 kr.

Mot Disa. På jobbet: Sexuellt ofredande. Skadestånd:  60 000 kr.

Alva, Bea, Cajsa och Disa heter egentligen något annat.