– Nä, faktiskt inte. Företaget har ett väldigt gott rykte, som jag tycker att man har förtjänat. Många av mina kolleger har jobbat länge, en kollega har till och med varit på Ikea i 40 år. Det är väl ett bevis på att man trivs och har det bra, säger hon.

Återigen kammar Ikea hem båda förstaplatserna. Både som Sveriges mest attraktiva arbetsgivare och som drömarbetsplatsen inom deltaljhandeln.

Rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad har i sin årliga rapport intervjuat nästan 6 500 svenskar om var de skulle vilja jobba om de fick välja fritt.

Av svaren framgår att de viktigaste kriterierna är attraktiv lön och förmåner följt av trevlig arbetsmiljö, balans mellan jobb och fritid, anställningstrygghet och intressanta arbetsuppgifter.

Välkända drakar hamnar högt

Inom detaljhandeln är det de välkända drakarna som har störst dragningskraft.

Efter Ikea, som kniper förstaplatsen för sjätte gången under de elva år som undersökningen genomförts, kommer Systembolaget, Ica, Clas Ohlson och Apoteket.

Catrine Jack, employer branding-expert på Randstad, konstaterar att företagets arbete med att skapa arbetsplatser som genomsyras av samhörighet uppenbarligen har givit resultat:

– Ikea får också högt betyg för den stabila ekonomin, det spelar stor roll inte minst i en osäker tid. Bolaget belönas också för sitt goda rykte och den långsiktiga anställningstryggheten.

Bra löner nyckel till bra jobb

Vad är nyckeln för att bli en attraktiv arbetsgivare?
– Bra löner och förmåner, sund balans mellan jobb och fritid och en trevlig arbetsmiljö. Det är de viktigaste faktorerna. I år kan vi också se att lika möjligheter oavsett ålder, etnicitet och kön har blivit viktigare. Dagens talanger vill ha en rättvis arbetsgivare med ett inkluderande ledarskap, säger Catrine Jack.

Detaljhandels tio i topp

Här är svenskarnas mest attraktiva företag inom detaljhandeln. Siffran inom parentes anger förra årets placering.

1. Ikea (1)

2. Systembolaget (4)

3. Ica (2)

4. Clas Ohlson (3)

5. Apoteket (6)

6. Axfood (7)

7. Apoteket Hjärtat (8)

8. Stadium (5)

9. Rusta (ny)

10. Coop (9)

Källa: Randstad Employer Brand Research, en årlig undersökning om Sveriges mest attraktiva arbetsgivare, som har besvarats av 6 423 svenskar.