Vi lever i en orolig tid. Det märks runt köksborden, i lunchrummen och i mötena mellan människor. Kriget känns nära, den grova brottsligheten gör påmind i vardagen, och för många höjs räkningarna snabbare än lönen.

I det läget går Sverige, och Europa, till val den 9 juni.

Valet handlar ytterst om vår säkerhet här i Sverige. 

Om frågorna som får de stora rubrikerna.  Att vi ska stå upp för ukrainska folkets rätt att leva sina liv i frihet och demokrati. Hur vi får ned utsläppen, hur vi tar oss an brottsligheten.

Varor med farliga kemikalier

Men jag vill också lyfta de frågor som nästan aldrig skapar rubriker i media men som fortfarande påverkar människor i vardagen – det handlar om hur du har det på jobbet.

Är du butiksarbetare kan det handla om att allt från produkter som säljs till kvitton från kassaapparater kan innehålla farliga kemikalier, metaller och ämnen som påverkar människokroppen, vilket Handelsnytt uppmärksammat.

Det kan öka risken för cancer eller göra det svårare att få barn. Jag vill att EU sätter skarpa regler mot kemikalier som du riskerar att utsättas för i arbetet.

Hot och våld

Det kan också handla om risken att utsättas för hot, våld eller trakasserier i arbetet.

Bara för att du arbetar inom ett serviceyrke ingår det inte i ”trevligt kundbemötande” att behöva stå ut med trakasserier.

Tvärtom, när risken att utsättas är uppenbar ska arbetsgivaren göra mer. Därför vill jag att EU ska sätta press på Europas länder att skärpa sina regler. 

Jobbar du inom skönhetsbranschen förfäras du nog precis som jag över de skräckhistorier om utnyttjande och prisdumpning som förekommer på många nagel- och massagesalonger.

Kanske oroas du över branschkollegor som farit illa eller för att din seriösa arbetsgivare ska konkurreras ut av skurkföretag.

Ta kontrollen från kriminella

Jag vill använda EU för att ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad från kriminella. Livnär man sig på att utnyttja andra människor ska man inte sova gott om natten.

Vad vill jag då ha sagt med det här? I förra EU-valet var det 38 procent av LO:s arbetare som röstade i EU-valet.

Motsvarande siffra bland höginkomsttagare var 80 procent. Om vi inte går och röstar så är det inte heller våra frågor som kommer att hamna högst upp på dagordningen. 

Var med och gör något stort. Ta gemensamt ansvar för Sverige i valet 9 juni.