– Jag skickade in min ansökan lite på måfå. Att jag fick stipendiet var en jättestor överraskning, säger Marie Petterson, butiksbiträde på Ica Kvantum i Lillänge i Östersund.

I motiveringen heter det att du har skapat ”en unik barnbok”. Vad är det för bok?
– När vår dotter Ella föddes började jag berätta att vi älskade henne när hon var glad, att vi älskade henne när hon var ledsen och så vidare. Det blev som en ramsa som jag berättade varje kväll. Sedan skrev jag ned ramsorna och lade till en bild till varje mening. Det är som en enkel fotobok som har använts flitigt hemma hos oss.

Du får 20 000 kronor för att utveckla ditt koncept. Hur ska pengarna användas?
– Till den här boken på något sätt. Jag funderar på att skicka den till ett bokförlag. En annan tanke är att skapa en mall på internet så att andra kan göra sin egen personliga bok, säger Marie Pettersson.

Pris för teckningar och textil

Utöver Marie Pettersson får också Therese Ekström på H&M i Nova i Lund Handels kulturstipendium 2023.

Hon premieras med 10 000 kronor för sina stora teckningar i tunn tusch där motiven hämtas ur vardagen som mamma och kvinna.

Johanna Oskarsson på Myrornas produktionslager i Göteborg belönas med 10 000 kronor för sitt arbete inom textil och konst.

Jan Fagerholm får 20 000 kronor för att utveckla sitt ”passionerade måleri i både akvarell och blyerts där han ofta låter natur och djur vara inspirationskällan.”

Fem personer, tre kvinnor och två män, står i rad och håller inramade certifikat.
Handels fyra kulturstipendiater, från vänster Marie Pettersson, Johanna Oskarsson, Therese Ekström och Jan Fagerholm. I mitten Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Så söker du

Handels kulturstipendium kan sökas av medlemmar som har gjort eller vill göra en kulturaktivitet, till exempel inom konst, teater, skrivande, podd eller film. Skicka arbetsprover/projektbeskrivning med din ansökan senast den 31 oktober, till fk.stipendier@handels.se eller till Handelsanställdas förbund, Box 1146, 111 81 Stockholm.