Plötsligt dök den där kunden upp vid bandet.

Han som Tomas Andersson, som har jobbat i den här Coop-butiken i Uppsala i 22 år, hade sett förut. 

En välklippt man i 50-årsåldern som brukade köpa något litet och alltid betala kontant. Det hade Tomas Andersson iakttagit.

Men han hade även lagt märke till en jacka slängd över ena axeln på ett ovanligt sätt. 

Dold tygkasse

Nu såg Tomas Andersson sin chans att konfrontera. När kunden hade betalat och stod nere vid bandet kunde han konstatera att jackan hängde så där märkligt över axeln igen. 

– Jag reste mig och bad att få kolla vad han hade under. Och det fick jag, utan protest.

En tygkasse, visade det sig. I den låg en drös med varor. Lite godis, någon kyld dryck, en färdigrätt att värma.

– Han påstod att han hade köpt det i Ica-butiken i närheten. Men jag såg ju att en av varorna var av Coops eget märke så jag kontrade med att jag trodde att han hade snott dem och att det nog inte var första gången.

Undvik hotfulla situationer

Allt förflöt lugnt den här gången. Tomas Andersson är noga med att betona att man aldrig ska konfrontera någon om man känner sig rädd.

– Det får aldrig vara fara för hälsa eller liv, då är det inte vårt jobb som butiksanställda. Men här var det lugnt. 

En kollega tog över kassan och Tomas Andersson ringde polisen.  Inom en kvart var partrullen där, det kom tre personer.

Polis snabbt på plats

De gick till personalrummet. Där hölls förhör med mannen och polisen visiterade honom. Tomas Andersson fick ge sitt vittnesmål.

– Det visade sig att mannen hade mer i fickorna: tuggummi, två glassar och lite annat. Han fick lämna tillbaka allt och polisen frågade om vi hade några anspråkskrav. 

Glassarna var helt smälta så dem fick mannen betala för, i övrigt placerades varorna ut i butiken igen. Sedan kunde Tomas Andersson återvända till kassan.

Förhör på plats

– Det var efter klockan åtta en söndagskväll och vi var bara två, då är det mycket att göra.

Tomas Andersson fortsatte jobba, men reagerade på att det tog en himla tid. En timme gick utan att polisen kom tillbaka med mannen. 

– När jag var ute för att hämta några grejer på lagret hörde jag dessutom att en av poliserna pratade i telefon. Jag gissar att det var åklagare han pratade med.

Så småningom kom följet. Poliserna ledde ut mannen ur butiken, men ganska snart kom en av dem tillbaka.

– Han berättade att de numera jobbar med en ny metod som heter Snabbare lagföring och att mannen redan hade dömts för brottet och skulle böta 9 400 kronor.

Värt att polisanmäla

Tomas Andersson kände tillfredsställelse. Han ser regelbundet misstänkt beteende och har ett antal gånger tagit snattare på bar gärning.

Men rättsprocessen brukar ta tid. Det är lätt att känna att det inte är någon idé att ens anmäla.

– Jag tycker det här är fantastiskt. Även om det är butiksägaren och inte jag personligen som drabbas vid stöld så känner man som anställd att det är en kränkning även mot oss, att vi inte blir respekterade. 

Han hoppas nu att fler kollegor inom handeln ska polisanmäla.

– Det här nya arbetssättet gör ju att man kan få se resultat på en gång, att den som stjäl faktiskt får ett straff.

Vad är Snabbare lagföring?

En arbetsmetod vid enklare brott som bedöms ge högst tre års fängelse. Den misstänkta ska vara över 18 år och vara kvar på brottsplatsen. 

Brottsligheten kan exempelvis vara butiksstöld, olovlig körning, rattfylleri, narkotikainnehav och brott mot knivlagen samt brott som skadegörelse, sexköp och enklare vapenbrott.  

Metoden går ut på att polisen utreder brottet direkt på plats. Flera myndigheter i rättskedjan samarbetar. Resultatet blir att tiden från brott till dom blir mycket kortare. 

Arbetssättet inleddes på försök 2018 och har sedan dess utökats. I fjol, 2023, infördes det i hela landet.

Läs mer på polisen.se. Sök på ”Snabbare lagföring”.

Stölder inom handeln:

År 2023 motsvarade stölderna ungefär 1,5 procent av omsättningen inom dagligvaruhandeln och 0,9 procent av omsättningen inom sällanköpsvaruhandeln.

Siffrorna har branschorganisationen Svensk Handel tagit fram i samband med sin rapport Stölder och brottslighet i handeln som kom i juni.

Värdet av det som stjäls ökar. Svensk handel bedömer att det har gått upp med runt 20 procent sedan förra året. I mataffärer är kött vanligaste stöldgodset medan kläder och smycken ofta stjäls i andra typer av affärer.