Det var runt klockan 15 i går, söndag, som ett antal skott avlossades inne på shoppingcentret Kungmässan i Kungsbacka.

En anställd i en mindre butik träffades av skotten och fördes med ambulans till sjukhus. 

– Det är fruktansvärt. Vi vill ju att alla ska kunna vara trygga och känna sig säkra på jobbet och vi förstår att det finns anställda som känner en stor oro när en sån här situation uppstått, säger Beatrice Ekelund, försteombudsman på Handels avdelning i Göteborg.

Facket kommer att ha personal på plats på Kungsmässan i dag och de kommande dagarna för att lyssna på medlemmarna och fånga upp deras oro.

– Vi ska möta de anställda och finnas till hands. Vi uppmanar dem också att ta del av det krisstöd som erbjuds, eller kontakta företagshälsovård för att få den hjälp de behöver i en sån här situation. 

Hendrik på Clas Ohlson

En av de butiksanställda som jobbade på Kungsmässan i går är Hendrik Björlin.

Han jobbar på Clas Ohlson, som ligger precis utanför entrén till gallerian.

– Eftersom vi ligger utanför så vi berördes inte lika hårt. Men vi och vår chef tog det säkra före det osäkra och väntade ut alla kunder i lugn och ro så de kom ut säkert. Då stängde vi också ner butiken och åkte hem. Sedan har vi fått meddelande till oss från Kungsmässan att det är säkert att öppna upp nu, dagen efter. Så allt känns helt okej ändå, säger Hendrik Björlin.

Handels: Alla kan behöva stöd

Beatrice Ekelund betonar att även de som var lediga när skotten föll kan behöva stöd för att bearbeta händelsen. 

– De jobbar ändå i den miljö där detta tragiska har skett, och det är klart att det påverkar hur man mår, säger hon. 

Kommunikationsdirektören för butikskedjan där den skottskadade jobbar säger till P4 Halland att det som inträffat är en fruktansvärd händelse.

– Tankarna går främst till vår kollega, hans anhöriga och familj. 

Företaget erbjuder nu de anställda, både i den aktuella butiken och i kedjans andra butiker, krisstöd enligt kommunikationsdirektören.

Butiken där skjutningen skedde håller fortsatt stängt under måndagen, men resten av shoppingcentret Kungsmässan har öppet som vanligt. 

Ingen hotbild mot shoppingcentret

Polisen bedömer att det inte finns någon hotbild mot shoppingcentret, men kommer att ha ett kontor på plats de närmaste dagarna för att öka tryggheten. Även kommunens krishanteringsteam finns på plats.

En gärningsman kunde gripas i shoppingcentret direkt efter skjutningen. Enligt polisen rör det sig om en pojke som ännu inte fyllt 15 år.

Han misstänkts för grovt vapenbrott och försök till mord i två fall, eftersom ytterligare skott avfyrades i samband med att pojken greps.

Den skjutne mannen är i 25-årsåldern, och vårdas på sjukhus. Hans skadeläge är för närvarande stabilt, uppger polisen.