Den 20-årige mannen arbetade ensam på Pressbyrån vid Kungsportsplatsen i Göteborg på onsdagskvällen.

Vid 19-tiden klev en man som bar svarta kläder och hjälm in i butiken och avlossade skott mot 20-åringen.

Enligt uppgift till Göteborgs-Posten ska offret ha träffats i ansiktet och höften. Han fördes till sjukhus i ambulans. Gärningsmannen försvann enligt vittnen från platsen på elsparkcykel.

På torsdagsförmiddagen meddelade polisen att tillståndet för den skadade är allvarligt men stabilt. Tjugoåringen är sedan tidigare känd av polisen.

Enligt medieuppgifter finns koppling till gängkriminell miljö.

Handels: Fruktansvärt

Beatrice Ekelund, förste ombudsman på Handels i Göteborg, bekräftar att den skjutne mannen är anställd på Pressbyrån. Hon är skakad av händelsen.

– Det är fruktansvärt och oerhört beklagligt. Alla ska kunna vara trygga och säkra på jobbet, säger hon.

Handels regionala skyddsombud har tät kontakt med arbetsgivaren och med Handels medlemmar på arbetsplatsen, berättar Beatrice Ekelund.

– Vi försäkrar oss om att våra medlemmar får de får det stöd de behöver. Franchisegivaren Reitan Convenience har kallat in sin krisgrupp och företagshälsovården för att ge stöd till de anställda, säger Beatrice Ekelund.

Beatrice Ekelund.
Beatrice Ekelund.

Säker arbetsmiljö

Den brottsdrabbade butiken håller stängt på torsdagen. Beatrice Ekelund betonar vikten av att arbetsmiljön är säker när den öppnar igen.

– De anställda ska kunna känna sig trygga. Det behöver finnas kameraövervakning, larm och möjlighet att tillkalla hjälp. Kanske behöver väktare ge extra tillsyn.

I det akuta skedet är insatserna inriktade på den utsatta butiken vid Kungsportsplatsen.

Men Beatrice Ekelund ser behov av att kontakta anställda i fler butiker.

– Jag förstår om anställda i andra butiker är oroliga. Längre fram behöver vi göra en insats för att fånga upp det.

Fler fall av grovt våld nära handeln

8 november 2023: En 20-årig butiksanställd skadas allvarligt då han skjuts inne i en Pressbyråbutik i Göteborg.

3 oktober 2023: En 24-årig man skadas svårt då han skjuts utanför köpcentret Mobilia i Malmö.

Augusti 2023: En 21-årig man skjuts till döds inne i Sätra centrum i Stockholm. Fyra unga män grips och häktas för delaktighet i mordet.

Juni 2023: En 15-årig pojke och en 43-årig man dödas och två personer skadas vid en masskjutning med automatvapen i Farsta centrum i Stockholm. Två 19-åringar grips och häktas för dådet.

Augusti 2022: En 15-årig pojke skjuter ihjäl en 31-årig gängledare inne på köpcentrumet Emporia i Malmö. En 39-årig kvinna skadas svårt.

Juli 2022: En man skjuter ihjäl tre personer och skadar fyra på Fields köpcentrum i Köpenhamn. Två skadade är svenskar.

Mars 2021: En man knivhugger sju personer på öppen gata i Vetlanda, flera skadas allvarligt. Offer tas om hand i butiker.

April 2017: En man i stulen lastbil kör på ett stort antal människor på Drottninggatan i Stockholm. Fem dödas, många skadas.