Jag är deltidsanställd och jagar ständigt fler timmar. Vad skulle jag vinna på arbetstidsförkortning?

Om heltiden skulle sänkas från 40 till 30 timmar i veckan i lagen, skulle du som har kontrakt på 20 timmar inte längre jobba halvtid utan 67 procent. Du skulle alltså tjäna 67 procent av heltidslönen utan att behöva jobba fler timmar. 

Men skulle lönen vara densamma även om arbetstiden minskar?

Det är inte självklart. Men de flesta som vill ha arbetstidsförkortning tänker sig att lönerna ska vara oförändrade. Det är därför arbetsgivarsidan och en del politiker och ekonomer säger att en sådan reform skulle vara dyr.

Hur mycket kortare arbetstid föreslås?

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna har föreslagit att arbetstiden i lagen ska minska stegvis ner till 35 timmar. Från år 2030 ska arbetstiden minska med en timme om året fram till 2035, enligt förslaget. Men än så länge är det bara ett förslag på vilken politik partiet ska driva.

Vad vill facket då?

Både Handels och LO har 30 timmar som långsiktigt mål för heltidstjänster. Olika förbund har olika syn på hur arbetstiden ska minskas. LO-kongressen i våras beslutade att LO ska försöka få kortare arbetstid genom avtalsförhandlingar i första hand, men att det också kan behövas ändringar i lagen om det inte fungerar.

Är heltid 40 timmar för alla?

Nej. I många kollektivavtal finns redan arbetstidsförkortning. Inom exempelvis industrin har facken under många år valt att avstå en liten del av löneökningen i utbyte mot kortare arbetstid. I detaljhandeln är 38 timmar i veckan heltid. Men det är ingen arbetstidsförkortning utan beror på att handelsanställda jobbar fler dagar om året än andra grupper.