Tre av direktörerna i arbetsgivarorganisationen Svensk Handels styrelse tjänade mer än 10 miljoner kronor år 2023.

Mios vd, Björn Lindblad, tjänade 13,4 miljoner 2023 enligt Skatteverkets uppgifter om förvärvsinkomst. 

Beloppet får Ann Willett, klubbordförande på Mio Sveavägen i Stockholm att dra efter andan.

– Åh, herregud! Det är banne mig inte klokt! säger hon.

Medan Björn Lindblad tjänade 1,1 miljoner i månaden fick butiksanställda i genomsnitt 30 800 kronor inklusive ob-ersättning, om de jobbade heltid. I verkligheten jobbar många deltid och tjänar betydligt mindre än så.  

– Om man tjänar miljoner i månaden har man ju ingen verklighetsförankring. Då vet man inte hur det är för oss vanliga som kämpar för att få det att gå ihop, säger Ann Willett. 

Mios vd: ”Jag har en bra lön”

På hennes Mio-butik har många det extra tufft, eftersom Mio nyligen hyvlat de flesta heltidstjänsterna ner till 80 procent. En av Ann Willetts kollegor har tvingats flytta till en billigare lägenhet och flera är oroliga för framtiden. 

– Många har jättesvårt att överleva på lönen och så sitter vd:n och får miljoner. Det är ju ändå vår begränsade tid på jorden som vi alla säljer när vi jobbar. 

Björn Lindblad själv säger att det är Mios styrelse som sätter hans lön och utvärderar hans prestationer, men han är nöjd med vad han tjänar.

– Jag har en bra lön. Det tycker jag. 

Hur ser du på att du tjänar så mycket mer än dina anställda i butikerna?
– Jag drivs av att bygga företag, anställa mycket personal och utveckla företaget så att vi kan betala skatt för att få ett fungerande samhälle, där våra barn får gå i bra skolor och vi har den välfärd vi behöver.

– De senaste åren har jag genom mitt arbete betalat mer än 20 miljarder i skatt. Det är det som driver mig, som får mig att jobba långa dagar där jag börjar tidigt och jobbar till sent på kvällarna.

Tjänar som 41 butiksanställda

Den förklaringen ger Ann Willett inte mycket för. Hon säger att även butiksanställda betalar skatt och arbetar hårt.

– Vi arbetsmyror som jobbar i handeln, i vården, på fabrik eller som kör spårvagn, vi sliter och utan oss skulle allt stanna. 

Svensk Handels styrelse

Svensk Handel är en arbetsgivarorganisation som samlar arbetsgivare inom handeln. Styrelsen består av 19 personer: 18 ledamöter från olika medlemsföretag och Svensk Handels vd.

Allra mest i Svensk Handels styrelse tjänar Liv Forhaug, vd för Martin & Servera. 

Med en årsinkomst på 15 miljoner, eller 1,25 miljoner i månaden, tjänade hon lika mycket som 41 heltidsanställda i butik. 

Från Martin & Servera fick Liv Forhaug totalt 13,5 miljoner kronor under 2023. Resten kan antas komma från andra uppdrag. Hennes grundlön var 5,4 miljoner, och till det kom rörliga lönedelar och långsiktiga bonusprogram.

Handels: ”Kvalificerat skitsnack”

Att mycket pengar kommer från olika bonusprogram som kan löpa över flera år och påverkas av hur bolaget går, är inget som försvarar de höga vd-lönerna, enligt Handels chefsekonom, Stefan Carlén. Han säger att det inte finns någon forskning som visar att programmen har effekt.

– Det är kvalificerat skitsnack att de skulle behövas för att sporra till bättre resultat. Det finns snarare forskning som visar att det kan sporra till onödigt risktagande.

Stefan Carlén tycker att klyftan mellan toppdirektörernas ersättning och de anställdas lön har blivit orimligt stor.

– Det fanns en tid när fyra eller fem gånger mer än en vanlig heltidslön var nog, men topplönerna har skenat iväg.

Det är dock stora inkomstskillnader även inom Svensk Handels styrelse. Medan några tjänar miljoner finns det tre personer som tjänar mindre än 70 000 i månaden. 

Inkomstökningen: 61 procent

Nästa år är det avtalsrörelse. Då ska Handels förhandla mot Svensk Handel, om hur mycket lönerna ska öka. Många av dem som sitter i Svensk Handels styrelse har haft en betydligt bättre inkomstökning än vanliga anställda. 

Även om inkomstökningen i snitt var 6 procent i styrelsen, så fick sex av de 19 styrelseledamöterna ökningar på 25 procent eller mer 2023. De butiksanställdas löner ökade med 4,1 procent.

– Vi har en modell för löneökningar där vi pratar om ett märke, en nivå som styr. Det måste gälla även dem med de högsta lönerna om vi ska behålla trovärdigheten, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer. 

Hon tillägger att i en verklighet där de anställda förväntas jobba i ett allt snabbare tempo, där organisationer slimmas och timmar dras ned på kontrakten, sticker det i ögonen att den högsta ledningen får större löneökningar än andra och att direktörernas inkomster drar ifrån.

– De tjänar mer varje månad än många av våra medlemmar tjänar på ett år. 

Några av dem med störst inkomstökningar har tillträtt som vd under 2022 eller i början av 2023. I andra fall kan ökningen bero på bonusar och att fleråriga så kallade incitamentsprogram betalas ut ett visst år. 

Det senare är Liv Forhaugs förklaring till att hennes inkomst ökade med 61 procent 2023. 

– Min inkomst i år blir väsentligt lägre, skriver hon i ett mejl.

”De kräks nog på det hela”

På samma sätt kan rörliga löner och utdelningar från prestationsprogram tidigare år, leda till att inkomsterna minskar året efter. 

Åtta av de 19 direktörerna tjänade mindre 2023 än vad de gjorde året innan. Rustas vd Göran Westerberg var den som minskade sin inkomst mest. Han tjänade 8,4 miljoner 2023, vilket var 41 procent mindre än året innan. 

Även på Mio på Sveavägen minskar nu inkomsterna för de flesta. Där beror det på hyvlingen. Även om Ann Willett anat vad direktörerna tjänar säger hon att blir mörkrädd när hon ser uppgifterna, och hon tror att hennes kollegor känner likadant. 

– De kräks nog på det hela. Jag kan inte tänka mig att man kan gör något annat. 

Så gjorde vi granskningen

Vi har jämfört den fastställda förvärvsinkomsten 2023 och 2022 för de personer som sitter i arbetsgivarorganisationen Svensk Handels styrelse i december 2024.

Inkomsterna kan komma från den tjänst de har i dag, eventuella sidouppdrag och från tidigare uppdrag om de bytt jobb under de aktuella åren.

Förvärvsinkomsten består till allra största del av lön och ersättningar från tjänst. Även ersättningar som sjukpenning räknas dock in. Kapitalinkomster ingår inte.