Det är Svensk Handel som förhandlar med Handels om löneökningarna för anställda i butiker och lager.

I arbetsgivarorganisationens styrelse sitter 18 företagsledare i handelsföretag samt Svensk Handels egen vd.

De 19 ledamöterna hade förra året en genomsnittlig inkomst av tjänst på 6,8 miljoner kronor, enligt uppgifter från Skatteverket.

Det motsvarar en månadslön på 570 000 kronor och är 15 procent högre än året innan.

Gapet ökar till butiksgolvet

För butiksanställda ökade lönerna samma år med 2 procent.

Den genomsnittliga löneinkomsten för en butiksanställd (inklusive ob-tillägg) var 20 700 kronor per månad, när man tar hänsyn till arbetstiden.

Lönegapet mellan direktörsrummet och butiksgolvet har med andra ord ökat kraftigt på bara ett år.

Högst lön i Svensk Handels styrelse hade Axfoods vd Klas Balkow som fick 20 miljoner i arbetsinkomst, vilket är 12 procent högre än året innan.

Möbelkedjan Mios vd Björn Lindblad tjänade 14 miljoner – ett lyft på 21 procent.

Provocerande

För Filip Ekvall, som till 2022 var H&M:s Sverigechef, ökade årslönen med hela 55 procent till 7,2 miljoner kronor.

Samma år som H&M beslutade att hyvla arbetstiden för många hundra butiksanställda och därmed sänka deras inkomst med tusentals kronor i månaden höjdes Filip Ekvalls egen månadsinkomst med 217 000 kronor.

Uppgiften är provocerande för Peter Nilsson, fackligt aktiv butiksanställd på H&M i Malmö.

– Jag är mållös. Vi har hela tiden fått höra att H&M går så dåligt och att omorganisationen är nödvändig för att det alls ska finnas några butiker i framtiden. Det känns mycket märkligt, säger Peter Nilsson.

H&M Sveriges HR-chef Karin Stenstöm skriver i mejl till Handelsnytt att en anledning till Filip Ekvalls stora löneökning är att han sedan mars 2022 har en ny global ledande roll inom H&M-gruppen.

På frågan om hon har förståelse för att butiksanställda kan bli provocerade upprepar hon företagets förklaring att minskningen av många medarbetares timmar görs för att bevara H&M:s konkurrenskraft i takt med ökande digitalisering och ändrade kundbeteenden.

Stora ökningar

Flera andra ledamöter i Svensk Handels styrelse fick stora procentuella löneökningar förra året.

Liv Forhaug på Martin & Servera fick påökt med 51 procent och Susanne Holmström på Netonnet med 44 procent.

Vd:s lön beslutas av bolagets styrelse och består som regel av en fast och en rörlig del.

Kristina Wärmare, kommunikationschef på Netonnet, skriver i mejl till Handelsnytt att styrelsen anser det viktigt att vd:s ersättning är konkurrenskraftig över tid, men vill i övrigt inte kommentera saken närmare.

David Salsback, kommunikationsdirektör på Axel Johnson AB, skriver till Handelsnytt att Liv Forhaugs lön som vd för Martin & Servera 2022 var 8,3 miljoner kronor, och att 1 miljon därför antas komma från externa uppdrag.

Liv Forhaugs fasta lön ökade med 4,7 procent. Ökningen i total ersättning 2021 berodde i huvudsak på utfallet av den rörliga ersättningen.

”Den högre rörliga ersättningen under 2022 drivs av bolagets mycket starka återhämtning från effekterna av covid-pandemin”, skriver David Salsback.

Tjänade 26 miljoner

Om man även räknar med överskott av kapital, till exempel aktieutdelning och reavinster, var det Patrik Hedelin som tjänade allra mest i Svensk Handels styrelse.

Hedelin är via riskkaptialbolaget Eequity storägare i e-handelsföretag som NA-KD och Zoo.se.

Han drog förra året in sammanlagt 26 miljoner kronor i lön och kapitalöverskott.

Svensk Handels vd Sofia Larsen tillträdde sitt jobb under 2022. Bytet från Örebro universitet var lönsamt. Hennes löneinkomst ökade med 74 procent till 2,5 miljoner kronor.

Sänkt lön

I styrelsen finns också ledamöter som fått sänkt lön 2022. Största löneraset – minus 15 procent – drabbade e-handelsföretaget Cellbes vd Charlotte Nordén som stannade på 2,8 miljoner i årsinkomst.

I maj 2023 byttes tre av ledamöterna i Svensk Handels styrelse ut. Vår genomgång omfattar styrelsen som den såg ut 2022, samma år som inkomstuppgifterna.