Om deltidsanställda jobbar fler timmar än de har på kontrakten ska de få samma övertidsersättning som heltidsanställda. 

Det krävde både Kommunal och IF Metall när de i slutet av förra veckan växlade avtalskrav med sina största motparter. 

– Det är bra att de är så tydliga och det är helt i linje med det vi sagt i LO-samordningen, säger Handels avtalssekreterare Martin Nyberg. 

LO-samordningen, som alla LO-förbund utom Transport ställt sig bakom, innehåller ett krav på högre ersättning för mertid. 

Att de två största förbunden nu kräver samma övertidsersättning för alla timmar utöver kontrakten, gör det troligt att även Handels kommer att föra fram kravet. 

Martin Nyberg säger att Handels ännu inte har beslutat om avtalskraven som ska växlas den 29 januari. Han kan därför inte kan säga vad Handels kommer att kräva. 

– Men vi är helt ense i frågan. Det kan jag säga, och det är vår linje att det ska vara likadant över hela arbetsmarknaden. Deltidsanställda ska inte diskrimineras. 

Kan ge flera tusen mer i månaden

I handeln får deltidsanställda som jobbar extra timmar, så kallad mertid, bara vanlig timlön.

Övertidsersättning, som heltidsanställda får, ger mellan 50 och 100 procent mer, beroende på när övertiden infaller. 

Många butiksanställda har få timmar på kontrakten och jobbar mycket mertid. De kan tjäna flera tusen kronor mer i månaden om de får övertidsersättning för de extra timmarna. 

Handels hoppas också att arbetsgivarna ska schemalägga fler timmar om det blir dyrare att använda extra timmar. Då skulle fler kunna få heltid och en lön de kan klara sig på. 

– Om arbetsgivaren planerar sin tid och lägger ut de timmar som finns på de anställda, kommer det inte att kosta något extra, säger Martin Nyberg.

Svensk Handel: Behov av mertid

Den uppfattningen delar inte arbetsgivarna i Svensk Handel.

Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel har tidigare sagt till Handelsnytt att butiker måste kunna ha fler anställda på tider då det är mycket kunder. 

– De flesta förstår nog att det finns behov av mertid inom handeln, liksom inom många andra branscher, och att ökade kostnader för mertid innebär just ökade kostnader, sade han i slutet av oktober när det gemensamma LO-kravet presenterades.

Mertid kan bli konfliktfråga

Om arbetsgivarna håller fast vid att kostnaderna ökar om ersättningen för mertid höjs, kan det bli svårare för facket att få igenom både det och andra krav i avtalsrörelsen. 

Det finns också en risk att dyrare mertid inte ger fler timmar på de deltidsanställdas kontrakt, utan att arbetsgivarna istället anställer fler personer med få timmar på kontrakten. 

Att LO-förbunden driver den här frågan gemensamt handlar inte bara om ett försök att minska de ofrivilliga deltiderna. Två domar från EU har också slagit fast att det kan ses som diskriminering att ge lägre ersättning till deltidsanställda som jobbar över. Facken anser därför att kollektivavtalen måste skrivas om.

Frågan om övertidsersättning för mertid ser nu ut att kunna bli en av de stora konfliktfrågorna i nästa års avtalsrörelse.

– Ja, det är en stor fråga. Det handlar inte bara om oss, även om vi har många deltidsanställda, utan om alla i LO-samordningen. I förlängningen handlar det om att värna den svenska modellen och kollektivavtalen, säger Martin Nyberg.