Redan förra året gjorde Adlibris, en av Sveriges största onlinebutiker för böcker, personalneddragningar. 60 projekt- och timanställda förlorade sina jobb.

De flesta arbetade inom lagerverksamheten i Morgongåva, utanför Uppsala. Då var anledningen minskad omsättning.

Att 130 av 195 lagerarbetare nu varslas om uppsägning beror på att verksamheten ska automatiseras. På det nya helautomatiserade lagret ska robotar sköta packningen av böcker och andra varor.

Lagret ska vara klart nästa år och är en utbyggnad av de befintliga lokalerna som består av sex hus. 

Nathalie: Adlibris blev min räddning

När Nathalie Björkfall började på Adlibris bestod lagret av två hus. Plocklistan var en papperslapp, de anställda bar hårda träskor och Nathalie hade en visstidsanställning.

Hon var rädd att den inte skulle förlängas.

Då, 2012, hade hon precis lämnat en våldsam relation och bodde hos sin mamma med sina två äldsta barn. Nathalie kämpade med posttraumatiskt stressyndrom och var därför borta från jobbet en del. 

– Men jag hade fullt stöd från mina dåvarande chefer. Tack vare deras förståelse så övergick min anställning så småningom till en tillsvidareanställning. Adlibris blev min räddning.

Nathalie Björkfall har arbetat på Adlibris lager i tolv år. Hon minns hon när chefen ställt pallboxar fyllda med böcker som de fick ta med hem. Som tack för ett bra jobb. – Man kände sig uppskattad och behövd. Det gjorde att man ville prestera ännu bättre framöver.

I dag, tolv år senare, är hon fast anställd. Plocklistan är digital och 2025 ska arbetet vara automatiserat.

Att lagret skulle helautomatiserats meddelades för drygt ett år sedan.

Men att så många som 130 personer skulle kunna förlora jobbet i och med det var de anställda inte beredda på. 

– Självklart finns en stark oro över vad som kommer att hända. Man är orolig både för sin egen del och för sina arbetskamrater, säger Nathalie. 

Automatisering av lagret nödvändig

Jonas Karlén är vd på Adlibris.

Han menar att anledningen till att så många medarbetare har varslats beror på att dagens arbetssätt till stor del är manuella. 

– Att meddela varslet till våra anställda var givetvis tråkigt. Men automatiserade processer är idag en grundförutsättning för konkurrenskraftig, effektiv och pålitlig distribution inom e-handel.

– Vi är måna om att hitta en så bra lösning som möjligt. Logistikverksamheten är viktig för Adlibris framgång. Därför har Adlibris valt att fortsätta ha egen bemanning i stället för att outsourca den, skriver Adlibris vd Jonas Karlén i ett mejl till Handelsnytt.

Det är inte automatiseringen i sig som man är orolig för, menar Nathalie Björkfall. Det är bra att maskiner tar över tunga och monotona jobb.

Enligt Nathalie förstår de anställda att en automatisering behövs.

Flera tycker det är både roligt och spännande. De hoppas att få vara en del av den nya tekniken. 

– Men man är orolig för att förlora jobbet och jag upplever att det finns en stor oro för framtiden. Man har en känsla av att människan inte duger. Man oroar sig över vilka jobb som kommer att återstå till oss människor och om vår kompetens kommer att räcka för att konkurrera om de jobben. Det är viktigt att vi får rätt kompetensutveckling så att vi kan hänga med i teknikens framfart.

Kan få jobb på nya Adlibris-lagret

Precis som Nathalie har många av de varslade lagerarbetarna arbetat på lagret i flera år. De är vänner. 

– De finaste minnena jag bär med mig är vår sammanhållning. Det har varit många händelser genom åren, både bra och dåliga. Varje gång stöttar, peppar och stärker vi varandra genom att finnas där för den drabbade.

Nu kommer Nathalie och hennes kollegor att skingras. Hur många av de anställda som kan följa med till det nya lagret är i dagsläget oklart. Förhandlingar med facket pågår fortfarande.

Om Nathalie blir en av alla de som blir uppsagda vill hon jobba med att hjälpa människor.

På Adlibris har hon påverkat arbetsmiljön och arbetsvillkoren genom sitt arbete i fackklubben och som skyddsombud. Hon har även ett flertal uppdrag inom Handels. 

– Jag vet inte riktigt hur ännu, eller i vilken riktning, men jag är säker på att jag vill arbeta med människor och deras välmående oavsett om jag blir kvar på Adlibris eller inte. 

En av Sveriges största onlinebutiker för böcker

Adlibris är en av Sveriges största onlinebutiker för böcker, men säljer även spel, pyssel och garn. I Adlibris verksamhet ingår även Campusbokhandeln och Pocket Shop.

Sedan 2005 ägs Adlibris av Bonnierkoncernen.

Det nya helautomatiserade lagret ska vara färdigt under 2025 och rymmer runt 17 000 kvadratmeter, varav ca 11 000 utgörs av nybyggnation. Lagret kommer ligga kvar i Morgongåva, Heby utanför Uppsala.