– Hur handstilen bör se ut beror på vilken roll i företaget man ska ha. De stack fram en handstil under mina ögon häromdagen för en person som sökt jobb som financial controller. Jag såg genast att den här kommer inte att passa. Det var en liten ordentlig handstil, när det som behövdes var en person som kan utveckla och ta tag i projekt. Den där lilla snälla människan kommer aldrig klara av det, sa handstilen, säger Gudrun Sjödén som äger modeföretaget och klädbutikerna med samma namn i en intervju med Svenska Dagbladet.

Handelsnytt har kontaktat företagets kommunikationschef Monica Ekervik Hedman för att fråga om det gäller alla anställda på företaget, och hur en bra butiksanställd-handstil ser ut. Men då de har ”för mycket i pipeline” just nu har de ingen möjlighet att svara på frågor, och kommunikationschefen ber oss att återkomma längre fram i vår.

I SvD säger Gudrun Sjödén:

– Jag har lärt mig genom åren genom att ha anställt mycket människor. Jag har fått bekräftat att handstil stämmer med personen.

Hennes företag har inte kollektivavtal. Gudrun Sjödén tycker att hon och den anställda kan komma överens utan att blanda in en tredje part. Inte heller på våra frågor om kollektivavtal vill företaget svara nu. Till Handelsnytt svarade kommunikationschefen Monica Ekervik Hedman så här år 2016:

– Frågan har ställts många gånger genom åren. Vi följer Handels och Unionens avtal, men våra anställda har inte efterfrågat ett kollektivavtal, så därför har det aldrig varit en viktig fråga för oss.

Skiftet: ”Skaffa kollektivavtal, Gudrun Sjödén!”

Nyheter

Gudrun Sjödén startade sitt företag tillsammans med fotografmaken år 1974. Sedan dess har företaget växt både till flera fysiska butiker och näthandel. Hennes generation tidiga fyrtiotalister drev igenom många reformer, som abort och barnomsorg, som möjliggjort dagens liv för kvinnor. Gudrun själv har aldrig låtit sig försörjas av sin man och sonen gick i förskola. Samtidigt som hon själv aldrig varit aktiv i feministrörelsen, tycker hon att feminismen gått trögt på sistone.

– Det har varit väldigt viktigt att man inte har sina barn på dagis för länge och att man inte är frånvarande som mamma. Men de som klagar på att de inte kommer någon vart och att de inte får högre lön eller någon vidare pension, de sitter ju där de gör eftersom de har valt något annat än att satsa på sitt yrke, säger hon till SvD.

Varför kvinnor väljer att göra så tror hon beror på att det är skönt att komma hem tidigt.

På grund av att företaget inte svarar på frågor just nu har Handelsnytt inte kunnat ifrågasätta detta.

Läs hela SvD:s artikel här.