Ing-Britt vs Försäkringskassan

Ing-Britt vann mot Försäkrings­kassan

Nyheter

Tre år efter att Coopanställda Ing-Britt Vikström begärt omprövning av Försäkringskassans beslut att neka henne sjukpenning har hon till slut fått rätt. Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att det inte finns något arbete hon kan klara på mer än halvtid eftersom artros i fingrarna gör att hon har svårt att använda sina händer. Därför ska hon få sin sjukpenning.

– Så skönt, utbrister Ing-Britt Vikström när hon får klart för sig att hon faktiskt har vunnit striden mot Försäkringskassan.

Ing-Britt vs Försäkringskassan

Försäkrings­kassan: ”Så jobbar vi redan”

Nyheter

Vad hon tänker om myndigheten som hon har stångats med i tre år vill hon inte säga högt. Men hon önskar att domen i hennes ärende ska hjälpa andra.

– Om man är sjuk och inte kan jobba ska man få sjukpenning. Hoppas dom förstår det nu.

Den långa kampen för att få rätt har gett henne en viktig lärdom.

– Att man måste vara envis och inte ge sig. Har jag väl börjat bråka kan jag inte sluta.

Har jag väl börjat bråka kan jag inte sluta.

Hennes läkare har intygat att ett butiksjobb på halvtid i dag egentligen är mer än Ing-Britt Vikström klarar av. Efter att ha fått rätt till sjukpenning vill Ing-Britt gå vidare och ansöka om sjukersättning, det som tidigare hette förtidspension.

Ing-Britt vs Försäkringskassan

”Domen får betydelse för många sjukskrivna”

Nyheter

– Jag ska ringa företagshälsan när jag kommer hem, säger Ing-Britt som just nu befinner sig på semester hos barn och barnbarn i Östergötland.

Hemma i Lidträsket i Västerbotten har hon samlat den långa rättsprocessens alla domar, överklaganden, yttranden och läkarintyg i en ölkartong från Pripps.

– Den kan jag slänga nu. I dag blir det nog champagne.