I juni gick Amanda Wirzén ut som frisör på Oscarsgymnasiet. Och för henne blev det inget jobbsökande. Jobbet fanns där redan på Salong Figaro.

Så hade Amanda tagit studenten och den ljusnande jobbframtid ser ut att kunna bli hennes. På många håll i landet är konkurrensen om frisörjobben väldigt låg, enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass som också spår att efterfrågan på frisörer kommer öka. Men sånt lägger Amanda ingen vikt vid.

– Även om jag ser mig själv som frisör om tio år så har jag haft svackor ”Är det här verkligen rätt?” Men man har dåliga dagar och livet går upp och ner, säger hon i pausen mellan några kunder.

”Därför kostar klippet så mycket”

Insändare

Amanda har nämligen redan fixat jobb. Salong Figaro i Oskarshamn. Här klippte hon sig som barn. Här väcktes intresset till att bli frisör och här gjorde hon sin praktik under skoltiden.

– Det känns tryggt. Jag får mycket stöttning och lär mig otroligt mycket. Planen nu är att jobba på och ta gesällen. De två andra i min klass tog en mer äventyrlig väg. Snart öppnar de egen salong.

Bara två till i klassen?

– Det är ganska nytt att man kan plugga till frisör här hemma i Oskarshamn och inte behöver pendla sju mil bort till Kalmar. Vi var tre frisörer i min klass men åtta totalt. Ämnen som svenska läste vi tillsammans med dem som utbildade sig inom bygg, barn och fritid eller handel. Frisörlektionerna hade vi själva, mycket var praktik ute på riktiga jobb.

Amandas nästa kund är snart på plats. Det är en herrklippning. En enklare klippning, enligt Amanda. Korta damfrisyrer är de svåraste. Det är ofta många detaljer. Men tuffast är när en kund vill ha en frisyr eller färgning som inte går. Som en mörkhårig tjej som vill bli blond pang bom nu. Det går inte. Bland annat för att det finns underliggande färgpigment i håret och för många blekningar förstör hårkvalitén rejält.

– Det kan vara svårt att förklara för någon som tycker att det bara är att fixa. Jag var likadan innan jag hade gått frisörlinjen. Tänkte hur svårt ska de vara liksom.

Vad skulle du vilja fråga en frisör som jobbat länge?

– Jag undrar över den sociala biten. Allt man får höra och lära sig när man pratar med kunder. När man jobbat länge – hur hanterar man allt man får reda på och hur undviker man att bränna ut sig och hantera sina egna dåliga dagar och så.

AMANDA WIRZÉN

Ålder: 19 år.

Familj: Mamma och pappa, storasyster och bonusfamilj.

Jobb: Salong Figaro i Oskarshamn.

Lön: Traineelön för elevfrisörer. Lite olika då Amanda även får provision.

Aktuell med: Tog studenten från frisörlinjen i Oskarshamn.