Vad är ett tryggt jobb?

Ett trevande mummel hörs från borden i matsalen på Lindex lager i Partille. Johan Lindahls fråga får de 27 lagerarbetarna att tänka till och börja diskutera.

– Bemanning är otryggt! säger Kristian Wardal.

Kristan Wardal

Han tänker på de inhyrda arbetskamraterna från Manpower, de som fikade här alldeles nyss men smög ut när fackmötet skulle börja eftersom de inte är med i Handelsklubben. De som lär försvinna först i de nedskärningar som klubben och arbetsgivaren förhandlar om.

Otrygga anställningar har skjutit i höjden

– Las är trygghet! ropar Helen Håkansson från andra sidan salen.

Las, ja. Lagen om anställningsskydd. Johan Lindahl visar ett diagram över hur andelen otrygga anställningar skjutit i höjden de senaste 20 åren. Särskilt sedan allmän visstidsanställning infördes i lagen om anställningsskydd 2007.

– Många fler har visstid och ofrivillig deltid i dag. Den som inte har fast jobb har svårt att få hyreskontrakt och billån, säger han.
– Så har jag det, suckar en ung tjej vid bordet under tavlan med glassätande barn i färgglada Lindexkläder.

Val 2018

S lyssnar allt mer på Handels

Nyheter

Visar bilder över växande löneklyftor

Mötesledarna, de förtroendevalda lagerarbetarna Johan Lindahl och Beatrix Marquez Lago från Handels lagergrupp, visar bilder över växande löneklyftor mellan direktörer och arbetare. De visar filmen där Svensk Handel lovar fler jobb – om bara ingångslönerna sänks. Och de talar om förslaget om inträdesjobb, där unga och nyanlända ska få ut drygt tio tusen i en maxlön som bestäms i lag och inte i kollektivavtal.

– Du kanske ska nämna att det där är ett förslag från oppositionen, påpekar en Lindexarbetare.

Hur fungerar ob-ersättningen?

Frågor om jobbet

Just det, medger Johan Lindahl, det kommer från Alliansen, precis som kraven på försvagning av las. Trots att mötet handlar om brännande frågor inför valet i september så pratas det väldigt lite partipolitik.

– Vi vill visa att arbetarnas levebröd är hotat om vissa förslag går igenom, men vi vill inte tala om för folk hur de ska rösta, har Beatrix Marquez Lago förklarat för Handelsnytt före mötet.

Skatteflykten kostar mångdubbelt mer

För två år sedan höll Handels möten tillsammans med stiftelsen Expo där man målade ut Sverigedemokraterna som rasistiskt och arbetarfientligt. I dag är taktiken en annan. Johan och Beatrix vill diskutera viktigare saker än SD:s hjärtefråga.

– Debatten domineras av migration trots att skatteflykten kostar samhället mångdubbelt mer, påpekar de med hjälp av ännu en powerpointbild.

Dagen före mötet i Partille har Socialdemokraterna presenterat sina förslag för tryggare jobb, bland annat att stärka las genom att slopa allmän visstid och stoppa hyvlingen av arbetstid. Just detta råkar vara två av Handels viktigaste valfrågor. En annan – stoppa vinstjakten i välfärden – illustrerar Beatrix Marquez Lago med egen erfarenhet:

– Jag gick restauranggymnasium på en friskola. Hela första året saknade vi kök!

Helen Håkansson

Vi riskerar att gå bakåt

Efter mötet funderar några Lindexanställda över vad de fått höra. Helen Håkansson är oroad.

– Det känns som det riskerar att gå bakåt med mycket som vi har jobbat fram, säger hon.

Kristian Wardal tycker debatten har fel balans.

– Inte många politiker pratar om trygghet på jobbet.

Beatrix Marquez Lago plockar ihop överblivna kokosrutor. Hon är nöjd med mötet.

– Vi är vanliga lagerarbetare som vill prata med andra lagerarbetare om frågor som är viktiga för oss. Ingen annan gör det.

Handels och valet

Inför riksdagsvalet 9 september gör Handels en särskild satsning för att nå lagerarbetare med politiska samtal. Syftet är att diskutera jobb- och välfärdsfrågor som är viktiga för just denna medlemsgrupp.

Tio förtroendevalda lagerarbetare har fått en veckas utbildning i politik och retorik för att hålla möten på lagerarbetsplatser runt om i landet.

Handels ska också ringa 32 000 telefonsamtal till medlemmar. Budskapet är att en S-ledd regering bäst försvarar deras intresse av trygga jobb och välfärd.

Medlemmar och förtroendevalda erbjuds utbildning med valtema. Målet är att nästan 6 000 personer ska gå en sådan kurs.

Handels viktigaste valfrågor

  • Avskaffa allmän visstid.
  • Begränsa användningen av bemanningsföretag.
  • Sluta hyvla – las bör skydda anställningsgraden.
  • Inför vinsttak i skola, vård och omsorg.
  • Tandvården ska finansieras som övrig sjukvård.