Uniqlo är en japansk modekedja som startade i Hiroshima 1984. I dag finns kedjan i 15 länder över hela världen, men i inget land har fackförbunden lyckats få företaget att teckna kollektivavtal. Tills nu.

Rodebjer tecknar kollektivavtal

Lön & villkor

– Sverige är först att ha kollektivavtal med Uniqlo. Det här är en betydande bedrift av Handels och det är ett bevis på styrkan i den nordiska modellen. Vi hoppas att genom att arbeta med Handels, kommer Uniqlo se värdet som ett fackförbundsmedlemskap ger de anställda och företaget. Kanske det här kommer göra dem mer öppna för fackförbund över världen, säger Mathias Bolton som är chef för handelsavdelningen på det internationella fackförbundet Uni Global Union.

Möte med Uniqlo

När ombudsmannen Henrik Brolin på Handels fick reda på att Uniqlo skulle etablera sig i Sverige, tog han kontakt med Svensk Handel, och bad dem höra av sig till honom om de fick tag i företaget. I mars hade de båda tillsammans med Svenskt Näringsliv och Business Sweden ett möte med Uniqlo om hur det fungerar att vara verksam i Sverige.

– De fick en gedigen genomgång, säger Henrik Brolin med skratt i rösten.

Han upplevde att det var ovanligt enkelt att få kedjan att teckna kollektivavtal.

– De sticker ut litegrann. De har varit måna om att förhandla och göra rätt redan från början, säger han.

Modespecial: 4 av 10 designföretag saknar avtal

Nyheter

Lön enligt kollektivavtalet

Enligt uppgifter som Henrik Brolin fick i juli har Uniqlo anställt 80 personer som går på detaljhandelsavtalet. För butikscheferna har företaget tecknat avtal med Unionen. Alla ska ha lön enligt kollektivavtalet. Det är stor spridning i erfarenhet med några helt nya som får lägsta lönen och andra som har mycket erfarenhet och får högre.

Modejätten Uniqlo öppnar sin första butik i Norden.

Sedan juli kan siffrorna ha ändrats, eftersom företaget fortsatt rekrytera personal, men då ska drygt hälften (41) jobba heltid.

Kedjan har fått kritik för att anlita fabriker med dåliga arbetsvillkor för textilarbetare. Även den japanska arbetarkulturen, där anställda förväntas jobba övertid och ungås med chefen på fritiden, har mött kritik. Men varken Mathias Bolton på det internationella facket eller Henrik Brolin på Handels har märkt några tendenser till att Uniqlo tar med kulturen till andra länder.

Importerar inte japansk arbetskultur

– De verkar vara väl införstådda i svenska förhållanden, säger Henrik Brolin.

Kö till öppningen av Uniqlo i Stockholm.

– Arbetarkulturen i Japan är speciell, däremot ser vi inte att Uniqlo importerar den aspekten av japansk arbetarkultur till andra delar av världen, säger Mathias Bolton.

Om några veckor, när ny-öppnings-hetsen har lagt sig, kommer Handels hälsa på i butiken för att rekrytera medlemmar.

– De känns väldigt ambitiösa och seriösa. Men just nu är det ju bara ord. Snart kommer verkligheten. Då går de live. Men om allt är som de säger så blir det bra. Nu är det upp till bevis.