Förra veckan avslöjade Handelsnytt att Åhléns testar kontantfritt i tre varuhus, och att fler kan vara på gång. Nu väljer även Ikea att prova slopa kontanterna i sitt varuhus i Valbo, vilket Gefle dagblad rapporterade först. Testet pågår från första oktober fram till årsskiftet. Testet ska utvärderas.

Åhléns testar kontantfritt

Nyheter

– Personalen, skyddsombuden och vi ser bara positivt på det. Rånrisken försvinner. Anställda slipper handskas med växelbedrägerier och förfalskningar, säger vice klubbordförande Karin Leinonen.

Hon säger att kassapersonalen ska få information så att de känner sig trygga med att svara kunder som vill betala med kontanter. Varuhuset i Valbo är det första av koncernens butiker i världen att säga nej till kontanter.

– Jag tycker att det känns jättekul att vi är först att prova. Det blir ett projekt. Alla tittar på Valbo, säger Karin Leinonen.

Nästa år kommer Ikea utvärdera testet.

– Det kan bli så att Valbo fortsätter vara kontantfritt och att vi väljer att göra alla 20 varuhus i Sverige kontantfria. Det får vi se efter testet, säger Ikeas pressansvariga Anna Pilkrona Godden.