1. När får man vabba?

Du får ersättning för vård av barn (vab) när du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn. Du kan också få ersättning om du följer med barnet till exempelvis läkare, barnavårdscentral eller tandläkare. Eller om du är hemma för att den som annars skulle ta hand om barnet är sjuk. Du kan vabba med barn som ännu inte fyllt tolv år.

Ny på jobbet

7 saker du bör veta om tjänstledighet

Frågor om jobbet

2. Om min tolvåring blir sjuk då?

I vissa fall kan du få vabba med barn som är mellan 12 och 15 år. Till exempel om du behöver följa med till doktorn eller om barnet är så sjukt att det inte klarar sig själv. Då krävs läkarutlåtande.

3. Hur mycket vab får jag ta ut?

Du och den andra föräldern kan få vab för max 120 dagar per barn och år. Om barnet är allvarligt sjukt kan ni få vabba mer än så.

4. Hur mycket pengar får jag?

Hur fungerar ob-ersättningen?

Frågor om jobbet

Lite mindre än 80 procent av din vanliga lön – om du tjänar upp till 29 750 kronor per månad. Maxbeloppet är 1 066 kronor per dag. (Siffrorna gäller för 2021.) Om du ansöker senast den 10:e kommer pengarna den 25:e i samma månad.

5. Kan jag låta någon annan vabba med mitt barn?

Javisst. Om du är gift med eller bor ihop med någon som inte är barnets förälder kan den personen vabba lika väl som du. Det gäller också någon du tidigare varit gift med eller någon som är förälder till ditt barns halvsyskon.

6. Min granne ställer gärna upp. Funkar det?

Jadå. En släkting, granne eller vän kan också stanna hemma från sitt jobb för att vabba för ditt barn. Det är bara lite krångligare. Extravabbaren behöver ringa till Försäkringskassan och registrera ett samband till barnet. Vab-ansökan sker på en pappersblankett som kommer med posten och som både föräldern och extravabbaren ska skriva under.

7. Chefen vill neka mig att vabba med mitt barn, och hotar att ta ifrån mig mitt ansvarsområde på jobbet om jag vabbar för mycket. Är det okej?

Nej. Arbetsgivaren får inte neka dig att vabba när barnet är sjukt. Det spelar ingen roll om det är barnets vårdnadshavare eller en annan person som vabbar. Och en anställd får inte missgynnas av skäl som har att göra med föräldraledighet, som vab. Om det sker kan facket stämma arbetsgivaren och kräva ersättning.

Källa: Försäkringskassan, Handelsnytt